Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (KPE / 33AVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 33AVP - Vývojová psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět vývojové psychologie a činitelé psychického vývoje.2. Zákony vývojových změn a modely psychického vývoje.3. Vývojové periodizace (V. Příhoda, J. Piaget, S. Freud, E. Erikson)4. Duševní vývoj v jednotlivých epigenetických obdobích: kojenecké, batolecí, předškolní, mladší školák, dospívající, mladá dospělost, střední dospělost, rané stáří a pozdní stáří.5. Metody vývojové psychologie: výzkumné, diagnostické, výkonové, projektivní.Důraz je kladen na duševní podmínky učení v dospělosti a ve stáří. Výklad je veden komparací učení v dětství a dospívání s učením ve zralém věku a stáří.

Získané způsobilosti

Znalost vývojových zákonitostí duševního života člověkaZnalost změn poznávacích procesů, citového a sociálního života v různých obdobích životaDovednost aplikace vývojových změn do procesu celoživotního učeníKompetence v poradenském přístupu v krizových a rizikových obdobích životaDovednost analýzy syndromů provázejících období involuce

Literatura

ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Kompendium obecné a vývojové psychologie. Ostrava : OU, 2004. ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2003. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha: Portál, 2000. ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha : Portál, 2004. West, G. C. Dobrodružství psychického vývoje. Praha: Portál, 2002.

Požadavky

Studenti se účastní výkladu základních témat z ontogeneze a v rámci seminářů se připraví na aplikaci obecných poznatků o poznávání, prožívání a chování do jednotlivých vývojových etap. Způsob výuky a obsah předmětu klade důraz na samostudium a orientaci v obsáhlé odborné i širší veřejnosti přístupné literatuře.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.