Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologická pomoc v krizi (KPE / 33OMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 33OMO - Psychologická pomoc v krizi, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychologie zdraví: civilizační hodnoty, životní styl, zdraví jako činitel podporující rozvoj pracovního potencionálu.2. Náročné životní situace: konflikty mezi lidmi, frustrace, ztráta životního smyslu, stres a stresory naší doby, workholismus a syndrom "burn-out".3. Zvládání zátěžových situací: kognitivní ohodnocení sitauce, myšlenkový šum a myšlenkové rány, zpracování a organizace informací, antistresové programy.4. Krizová intervence: symptomy a možnosti jejího zvládání, krize jako výsledek dopadu negativních vlivů na lidskou psychiku, "copingové strategie zvládání pesimální zátěže.5. Mýty a předsudky o psychické krizi: telefonická krizová intervence a pomocí e-mailové pošty a psychologická pomoc pomocí "internetu".6. Práce s emoční inteligencí: sebemotivace, emocionální stabilita, kongruence a akceptace.7. Pozitivní psychologie: empatie a altruismus, morální motivace, nezdolnost "resilience, sebeocenění", "self-esteem".8. Emoce pomáhající zvládat životní nesnáze a těžkosti: duševní pohoda, vrcholné zážitky "flow", vděčnost a "well being".

Literatura

ATKINSON, R. L. Psychologie. Praha: Portál, 2003. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha: Portál, 2004. HONZÁK, R. Komunikační pasti v medicíně. Praha: Galén, 1997. KASTOVÁ, V. Krize a tvořivý přítup k ní. Praha: Portál, 2000. HONZÁK, R., NOVOTNÁ, V. Krize v životě a život v krizi. Praha: Road, 1994. ISBN 80-85385 60-00.EIS, Z. Krize všedního dne. Praha: Grada, 1994. VODÁČKOVÁ, D. a kol. Krizová intervence. Praha: Portál, 2002. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Portál. Praha, 2006. ISBN 80-7367-181-6.COAN, R. W. Optimální osobnost a duševní zdraví. Praha: Portál, 1999. PRAŠKO, J. a kol. Poruchy osobnosti. Praha: Portál, 2003. KŘIVOHLAVÝ, J. Pozitivní psychologie. Praha: Portál, 2004. GOLEMAN, D. Práce s emoční inteligencí. Praha: Colombus, 1999. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2003. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2003. KNOPPOVÁ, D. a kol. Telefonická krizová intervence. Praha: Remedium, 1995. FRANKL, V. E. Vůle ke smyslu. Brno: Cesta, 1994.

Požadavky

Základní znalosti terminologie z psychologie osobnosti s důrazem na charakteristiku zátěžových situací a jejich řešení.Pro udělení zápočtu student písemně zpracuje a přednese na cvičení referát (esej), týkající se tématických okruhů (přednášek). Témata referátů (cvičení) budou zadána jmenovitě na prvních dvou cvičeních.Na posledním semináři bude zadán zápočtový test v písemné podobě.

Garant

PhDr. Ivan Pavlas, PhD.

Vyučující

PhDr. Ivan Pavlas, PhD.