Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie 2 (KPE / 33PS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 33PS2 - Základy psychologie 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné charakteristiky psychického vývoje. Vývojové modely a zákonitosti.2. Problémy, činitelé a mechanismy vývoje.3. Vývoj některých osobnostních funkcí (kognitivní, morální).4. Které události dávají našemu životu největší smysl.5. Jaké překážky klade zdravému rozvoji dítěte společnost.6. Život dospívajících a jejich rodičů. Zdravá osobní identita.7. Proč lidé pracují, školák a práce, představy dvacetiletého o své životní dráze.8. Životní krize a neúspěchy ve vztahu k duševnímu růstu. Smysl osobních neúspěchů.9. Život mezi lidmi. Sociální sympatie a antipatie, atraktivita a prosociální chování. Agrese a afiliace.10. Modely chování a hladina citlivosti k druhým lidem, typy konfliktních situací.11. Lidé známí a neznámí, komunikace mezi lidmi. Transakční analýza. Asertivita.12. Jak se spolu setkáváme, život v sociální skupině.13. Pravidla života ve skupině. Povinnosti a práva. Konformita, kooperace, kompetice, rivalita, vůdcovství ve skupině.

Získané způsobilosti

Zná základní pojmy a témata vývojové psychologieDokáže aplikovat nově nabyté poznatky při práci s žákyDovede pracovat s žáky podle jejich vývojových odlišností Orientuje se v teoretických koncepcích vývojové psychologie

Literatura

ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Přehled sociální psychologie. Olomouc : UP, 2003. LANGMEIER, J., MATĚJČEK, Z. Psychická deprivace v dětství. Praha : Avicenum, 1974. DAINOWOVÁ, S. Jak přežít dospívání vlastních děti. Praha : Portál, 1995. BIDDULPH, S. Tajemství výchovy sťastných dětí. Praha : Portál, 1999. ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha : Panoráma, 1990. MATĚJČEK, Z. Co děti nejvíc potřebují. Praha : Portál, 1994. WEST, G. K. Dobrodružství psychického vývoje. Praha : Portál, 2002. PAULÍK, K. Kapitoly z biodromálního poradenství. Ostrava : FF OU, 1994. ČÍŽKOVÁ, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 1999. VÁGNEROVÁ, M., VALENTOVÁ, L. Psychický vývoj dítěte a jeho variabilita. Praha : UK, 1992. VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace. Praha : Portál, 2005. MATĚJČEK, Z. Rodiče a děti. Praha : Avicenum, 1986. LEWIS, D. Tajná řeč těla. Praha : Victoria Publishing, 1995. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha : Portál, 1998.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou, který bude udělen na základě účasti studenta na konzultacích a písemného zpracování jednoho ze třinácti uvedených témat. Témata budou pro písemné zpracování specifikována.

Garant

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.PhDr. Ivan Pavlas, PhD.