Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (KPE / 3PSRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 3PSRO - Psychologie rodiny, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výběr partnera. Co si přinášíme do manželství.2. Potřeby dítěte. Vliv jejich sycení a nesycení na chování v dospělosti. Dopady a projevy v partnerství, zaměstnání. Možností korekce ve škole.3.Vývoj partnerství - manželství, manželské krize.4.. Hádky a konflikty, rozvod. Manželská taktika aneb předcházíme konfliktům.5. Současné trendy v rodině. Odkládání mateřství. Absence rodiče. Homosexuální rodiny.6. Gender pojetí a jeho význam v rodině, aplikace na školu.7. Prenatální období, těhotenství, porod.

Získané způsobilosti

Osvojuje si znalost problémových bodů soužití.Rozvíjí dovednost hledat adekvátní řešení dysfunkčních rodinných vztahů.Reflektuje získané znalosti z oblasti základů manželského poradenství.Rozvíjí dovednost v komunikaci při problémových situacích.Orientuje se v nacházení vlastních osobnostních rysů formujících rodinné vztahy.Zná specifické přístupy v práci s postiženým dítětem.

Literatura

Satirová, V. Kniha o rodině. Praha: Práh, 1994. Kratochvíl, S. Manželská terapie. Praha: Portál, 2000. Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha: Portál, 2001. Kimplová, T. Základy psychologie manželského a rodinného soužití. Ostrava : PdF OU, 2008. MATĚJČEK, Z. Rodiče a děti. Praha: Avicenum, 1986. Plaňava, I. Spolu a každý sám. Praha: Lidové noviny, 1998. DUNOVSKÝ, J., DYTRYCH, Z., MATĚJČEK, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Grada, 1995. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha: Karolinum, 1999.

Požadavky

Závěrečná komplexní seminární práce - rozhovor s rodinou, reflexe (a sebereflexe) získaných poznatků při porovnání s realitou dané rodiny.Zápočtový test.Plná docházka na semináře. Seminární práci lze nahradit 80% docházkou na přednášky.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.PhDr. Jan Svoboda