Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenské vedení skupin (výcvik) (KPE / 3PVSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 3PVSK - Poradenské vedení skupin (výcvik), Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rozdíl poradenské a terapeutické skupiny v cílech.2. Rizika při porušení etických principů v práci se skupinou.3. Skupinové relé, jejich utváření a vývoj.4. Dynamika skupiny v závislosti na jejím časovém rozsahu a intenzitě průběhu.5. Osobní téma jako nosič skupinové práce.6. Klima skupiny jako ochrana případně ohrožující prvek.7. Racionalita, emoce, vztahy a jejich podpora, korekce ve skupinovém dění.8. Vedení reflexe jedince, vedení reflexe skupiny, sebereflexe skupinového vedoucího.9. Skupinové techniky jako nosiče pro řešení problémů účastníků.10. Hranice kompetencí poradenské skupiny.11. Diskrétnost, otevřenost, komponování dalších osob do průběhu poradenské práce.12. Práce s prostorem, práce s technickými prostředky a jejich hranice při vedení poradenské skupiny.13. Ochranné až obranné mechanismy sebereflexe vedoucího skupiny.

Získané způsobilosti

Získává schopnost řídit dynamiku vývoje poradenské skupiny, ošetřovat jednotlivé členy tak, aby za podpory ostatních mohli pracovat na svých tématech a zároveň byl každý člen skupiny obohacován tématy jinými.Chápe rozdíl mezi terapeutickým vedením a poradenským vedením skupiny.

Literatura

Kratochvíl, S. Skupinová psychoterapie neuróz. Praha: Avicenum, 1983. Kratochvíl, S. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 1997. Nakonečný, M. Encyklopedie obecné psychologie. Praha : Academia, 1997. BALINT, M. Lékař, jeho pacient a nemoc. Praha : Grada Publishing, 1999.

Požadavky

- 70% docházka na cvičení- seminární práceStudent musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

PhDr. Jan Svoboda

Vyučující

PhDr. Jan Svoboda