Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální dovednosti (KPE / 3SOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 3SOD - Sociální dovednosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretická východiska sociální psychologie: teoretické směry, metodologie.2. Cíle a možnosti praktických sociálních dovedností.3. Umění jednání s lidmi, psychologie obchodních dovedností, zapojení smyslových vjemů v komunikaci.4. Věkové rozdíly, role a pozice dítěte v rodině vzhledem ke komunikaci.5. Sociální a emocionální inteligence: komparace schopností a dovedností jedince vzhledem k inteligenci.6. Ukázky diagnostiky.7. Funkční vztahy sociální psychologie: fylogenetický vývoj sociálních vztahů, komunikační percepce, socializace.8. Sociální zařazení jedince, prosociální chování, zátěžové situace, sociální struktura.9. Utváření sociálních dovedností: normy, konformita, postoje, ideologie státu a sociálních skupin, sociální kognice, postoje.10. Mýty a předsudky: percepce sociální relaity, empatie, afiliace, chování pasivní, agresivní a asertivní, postoje, mýty a předsudky v lidském vědomí, stereotypy, persuaze.11. Komunikace, neverbální a verbální: řeč těla, charakteristika nonverbálních projevů, mimika, gestika, haptika, posturologie a proxemika.12. Jazyk a vedení dialogu, komunikační styly, řečnické dovednosti, konstruktivní hádka, manipulativní chování a zdravé sebeprosazování.

Získané způsobilosti

- znalost základních sociálně komunikačních přístupů- znalost terminologie sociální komunikace- znalost teoretických směrů a metodologie- dovednost pružného reagování budoucího učitele na aktivitu žáka- dovednost rozvoje v komunikaci- schopnost využívání poznatků sociální psychologie v umění jednat se žáky- kompetence - rozeznávání vlastních profesionálních mezí a rolí

Literatura

GOLEMA, D. Emoční inteligence. Praha : Colubus s.r.o., 1997. HARTLEY, M. Řeč těla v praxi. Praha : Portál, 2004. VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Sociální psychologie. Praha: ISV, 1997. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 2000. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-291-2.

Požadavky

Závěrečný písemný test s minimální 60% znalostí učiva.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Petr Šišák

Vyučující

PhDr. Petr Šišák