Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - Výchova ke zdraví (KPE / 3VSZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 3VSZZ - SZZ - Výchova ke zdraví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Téma osobnosti v psychologii.2. Emoční vlastnosti osobnosti.3. Duševní výkonnost, schopnosti a inteligence.4. Motivace a zaměřenost osobnosti.5. Pojem rodina, základní funkce rodiny, vývoj a proměna současné rodiny. Současné koncepce manželského poradenství a terapie.6. Výchovné styly a rodinné role - vliv způsobu výchovy na dítě.7. Rodiny s postiženým dítětem. Vliv postižení na jednotlivé členy rodiny, možnosti pedagogicko-psychologické pomoci těmto rodinám.8. Gender pojetí a jeho význam v rodině.9. Socializace, rodinný systém. Zátěže: hereditální, dědičnost - prostředí.10. Sociální normy a vztahy k autoritám. Droga jako fenomén. Vztahy, krize a sociálně patologické jevy.11. Podpora, opora v prevenci závislosti. Tvorba programů prevence v závislosti na věku. Možnosti korekce závislostí.12. Formy péče o jedince v sociální síti. Integrace do společnosti, resocializace.13. Náročné životní situace a škola. Frustrace, konflikt, stres, psychická deprivace.14. Sociální interakce. Sociální percepce, komunikace osobní vztahy.15. Školní třída jako sociální skupina. Dělení skupin. Utváření role, pozice a skupinových norem.16. Altruismus, prosociální chování. Altruistické chování - vstřícné chování k druhým.17. Pojem zdraví. Definice zdraví, definice SZO, pojetí biologické, sociálně psychologické a sociální.18. Psychosomatika, prevence, podpora zdraví (health promotion), prevence vyhoření.19. Resilience, sociální opora, hardiness, SOC (Antonovski), optimismus a jejich působení na vnímání úrovně zátěže a zdraví.20. Relaxace a relaxační techniky. Jednoduché techniky, autogenní trénink, progresivní relaxace.21. Poruchy chování z oblasti psychopatologie: neurózy, psychózy, psychopatie.22. Poruchy chování žáků ve školních zařízeních: lži, krádeže, neposlušnost, kouření, alkohol, drogy, agresivita, asociální psychopatie, deprivanti, nezájem o výuku, šikana - účinná likvidace příčin a následků.23. Odměny a tresty ve výchově dětí: definice, kdy se používají, jejich rizika a výhody.24. Defektní rodina: její charakteristika, chudoba, nezájem, o děti, rizika zbohatlíků, psychické a fyzické týrání, sexuální zneužívání.25. Pojetí psychoterapie, její cíle, druhy a prostředky (metody).26. Současné směry v psychoterapii ( vyjmenujte a podrobněji objasněte jeden směr).27. Individuální psychoterapie, její hlavní znaky, výhody a rizika.28. Skupinová psychoterapie, její hlavní znaky, zaměření, cíle a postup.Plné znění okruhů na portále KPE - studium.

Získané způsobilosti

Student si osvojil teorii i praktické dovednosti z oblasti bio-psycho-sociální problematiky lidského zdraví. K vyjadřování užívá odbornou terminologii.

Literatura

Literatura je uvedena u státnicových okruhů oboru.

Požadavky

Student se osobně dostaví k vykonání ústní zkoušky a svou znalost teorie z oblasti bio-psycho-sociálních aspektů zdraví prokáže před ustanovenou komisí.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.