Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (KPE / 3VYPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 3VYPS - Vývojová psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Determinace vývoje člověka, nativistické a enviromentální přístupy.2. Vývojové modely a zákonitosti. Periodizace psychického vývoje dle různých hledisek.3. Charakteristika prenatálního, perinatálního a postnatálního vývoje.4. Období novorozenecké - adaptace novorozence na nové prostředí.5. Kojenecké období - vývoj dítěte z různých hledisek (psychický, biologický, sociální).6. Batolecí období - mentální rozvoj, chování, řešení problémových situací při výchově batolete.7. Období předškolního věku (motorický, kognitivní, emoční a sociální vývoj).8. Otázky školní zralosti a psychické deprivace v dětství. Diagnostické metody školní zralosti.9. Období mladšího a staršího školního věku. Návaznosti vývojových specifik na projevy ve škole.10. Vývojové zvláštnosti pubescence a adolescence (prepuberta, puberta, období adolescence, identita, vývojové změny osobnostní, emoční a sociální vývoj, vývoj myšlení a inteligence, vývojové úkoly a rozpory, sekulární akcelerace).11. Psychologická charakteristika dospělosti (časná dospělost, střední dospělost, pozdní dospělost, rodičovská a profesní role, životní cíle, partnerství a životní perspektiva, krize středního věku)12. Období stáří: vývojové úkoly a problémy ve stáří, tělesné a psychické změny, aspekty stárnutí, umírání, smysl života a naplnění, celoživotní bilance a příprava na smrt.13. Metody poznávání duševního života člověka - dotazník, experiment, rozhovor, pozorování. Kvantitativní a kvalitativní přístupy v psychologii.

Získané způsobilosti

Znalost základních pojmů a témat vývojové psychologieSchopnost aplikace nabytých poznatků při práci s žákyDovednost pracovat s žáky podle jejich vývojových odlišností Znalost teoretických koncepcí vývojové psychologieKompetence - adekvátní posuzování vývojového stádia jednotlivce z hlediska vývojové psychologieZnalost metod vývojové psychologie a výzkumných strategií

Literatura

Čížková, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2002. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha : Portál, 2000. Vašutová, M. Vývojová psychologie pro učitele odborných předmětů. Ostrava : OU, 2003. Paulík, K. Základy vývojové psychologie. Ostrava : PdF OU, 2005. Elliot, J., Place, M. Dítě v nesnázích. Praha : Grada, 2002. West, G. K. Dobrodružství psychického vývoje. Praha : Portál, 2002. Orvin, G. H. Dospívání. Praha : Grada, 2001. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 2006. KOUKOLÍK, F., DRTILOVÁ, J. Vzpoura deprivantů. Praha : Makropulos, 1996. Zacharová, E., Šimíčková-Čížková, J. Základy psychologie pro zdravotnické obory. Praha : Grada, 2011.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích- kombinovaná zkouška spočívající v úspěšném splnění písemné části a následné ústní části- vypracování seminární práce na téma zadané pedagogem na začátku výuky

Garant

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.