Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie 2 (KPE / 3ZPS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 3ZPS2 - Základy psychologie 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné charakteristiky psychického vývoje. Vývojové modely a zákonitosti. Problémy, činitelé a mechanismy vývoje.2. Problematika řešená v pedagogicko-psychologických poradnách. Spolupráce pedagoga a psychologa při řešení obtíží žáků.3. Jaké překážky klade zdravému rozvoji dítěte společnost. Neurotické poruchy u dětí. Psychoterapeutická intervence.4. Životní krize a neúspěchy ve vztahu k duševnímu růstu. Krize jako šance k růstu. Smysl osobních neúspěchů.5. Život mezi lidmi. Sociální sympatie a antipatie, atraktivita a prosociální chování. Agrese a afiliace. Komunikace mezi lidmi. Asertivita.6. Jak se spolu setkáváme, život v sociální skupině. Pravidla života ve skupině. Povinnosti a práva. Konformita, kooperace, kompetice, rivalita, vůdcovství ve skupině.

Získané způsobilosti

- získává znalost základních fakt problematiky socializace člověka v průběhu života- analyzuje rozvoj vlastního prosociálního chování- získává náhled na vlastní životní vývoj- orientuje se v praktických způsobech regulace chování - kriticky pracuje s vlastní reflexí k problémovým jevům

Literatura

ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha : Panoráma, 1990. MATĚJČEK, Z. Co děti nejvíc potřebují. Praha : Portál, 1994. WEST, G. K. Dobrodružství psychického vývoje. Praha : Portál, 2002. ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Přehled sociální psychologie. Olomouc : UP, 2003. ČÍŽKOVÁ, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 1999. LANGMEIER, J., MATĚJČEK, Z. Psychická deprivace v dětství. Praha : Avicenum, 1974. VÁGNEROVÁ, M., VALENTOVÁ, L. Psychický vývoj dítěte a jeho variabilita. Praha : UK, 1992. VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace. Praha : Portál, 2005. MATĚJČEK, Z. Rodiče a děti. Praha : Avicenum, 1986. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha : Portál, 1998. BIDDULPH, S. Tajemství výchovy sťastných dětí. Praha : Portál, 1999. LEWIS, D. Tajná řeč těla. Praha : Victoria Publishing, 1995. DAINOWOVÁ, S. Jak přežít dospívání vlastních děti. Praha : Portál, 1995. PAULÍK, K. Kapitoly z biodromálního poradenství. Ostrava : FF OU, 1994.

Požadavky

- vypracování seminární práce- docházka na přednášky- docházka do seminář, 80% účast- plnění úkolů stanovených vyučujícím- samostudium- aktivní práce v seminářích, účast 80%

Garant

PhDr. Pavel Hurda, PhD.

Vyučující

PhDr. Pavel Hurda, PhD.PhDr. Ivan Pavlas, PhD.