Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (KPE / 55R1S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 55R1S - Psychologie rodiny, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Potřeby dítěte. Vliv jejich sycení a nesycení na chování v dospělosti.2. Potřeby dítěte. Možné dopady a projevy ve škole.3. Vývoj partnerství - manželství, manželské krize.4. Hádky a konflikty, možnosti jejich řešení.5. Gender pojetí a jeho význam v rodině, aplikace na školu.6. Současné trendy v rodině.

Získané způsobilosti

- získává schopnost porozumět zákonitostem fungování rodiny- osvojuje si znalost problémových bodů soužití- rozvíjí dovednost hledat adekvátní řešení dysfunkčních rodinných vztahů- reflektuje znalosti z oblasti základů manželského poradenství- rozvíjí dovednost v komunikaci při problémových situacích- orientuje se v nacházení vlastních osobnostních rysů formujících rodinné vztahy- zná specifické přístupy v práci s postiženým dítětem

Literatura

Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha: Portál, 2001. Kimplová, T. Základy psychologie manželského a rodinného soužití. Ostrava : PdF OU, 2008. Plaňava, I. Spolu a každý sám. Praha: Lidové noviny, 1998. Svoboda, J. Dialogová forma výuky společenské, rodinné a sexuální výchovy v základní škole. Ostrava : OU PdF, 2005. Satirová, V. Kniha o rodině. Praha: Institut Virginie Satirové, 1994. ISBN 80-901325-0-2.MATĚJČEK, Z. Rodiče a děti. Praha: Avicenum, 1986. Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Slon, 1993. Matějček, Z. Rodina vlastní, nevlastní a náhradní. Praha: Portál, 1994. Gjuričová, Š., Kubička, J. Rodinná terapie. Praha: Grada, 2003. DUNOVSKÝ, J., DYTRYCH, Z., MATĚJČEK, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Grada, 1995. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie: dětství, dospělost, stáří. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0.

Požadavky

- 100% povinná docházka nebo v případě omluvené absence zápočtový test či možnost absolvovat výuku psychologie rodiny se studenty jiného oboru.Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultací s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2 a) úspěšným absolvováním předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) daného předmětu a následně předložením sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.2 b) náhradním plněním seminární prací dle dohody s pedagogem jako náhrady za docházku, jejím obhájením a následně vykonanou zkouškou z daných okruhů. Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.