Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (KPE / 55V1S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 55V1S - Vývojová psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Determinace vývoje duševního života jedince a předmět vývojové psychologie.2. Zákonitosti vývojových změn a modely psychického vývoje.3. Vývojová periodizace: V. Příhoda, J. Piaget, S. Freud, E. Erikson.4. Charakteristika prenatálního, novorozeneckého a kojeneckého vývoje.5. Vývoj v období batolete. Psychická deprivace v dětství.6. Předškolní období hry. Rozvoj paměti a fantazie.7. Zvláštnosti dětské psychiky a diagnostická hodnota dětské kresby.8. První strukturální přeměna a problematika školní zralosti a připravenosti na školu.9. Období mladšího školního věku. Rozvoj kognice učením.10. Sociální a citový vývoj mladšího školáka.11. Druhá strukturální přeměna. Prepuberta a puberta. Zvláštnosti myšlení dospívajícího.12. Duševní dozrávání - adolescence. Charakteristika mladé dospělosti a život mezi generacemi.13. Diagnostické metody v práci učitele pro primární vzdělávání.

Získané způsobilosti

Znalosti duševního vývoje v dětství a dospívání se zaměřením na vývojové změny v mladším školním věku.Dovednosti v posouzení školní zralosti a určení odchylek v duševním vývoji od normy.Kompetence pro orientaci ve vývoji dítěte a úrovni jeho duševních výkonů.

Literatura

ČÍŽKOVÁ, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2002. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie: dětství, dospělost, stáří. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0.Říčan, P. Cesta životem. Praha: Panorama, 1990. ČERNOUŠEK, M. Děti a svět pohádek. Praha: Albatros, 1990. West, G., C.:. Dobrodružství psychického vývoje. Praha: Portál, 2002. Langmeier, J., Matějček, Z. Psychická deprivace v dětství. Praha : Avicenum, 1974. Svoboda, M. a kol. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-545-8.ČAČKA, O. Psychologie duševního vývoje dětí a dospívajících. Brno : Paido, 2000.

Požadavky

Zkouška formou písemného znalostního testu.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.