Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (KPE / 5PSRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 5PSRO - Psychologie rodiny, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výběr partnera. Co si přinášíme do manželství.2. Potřeby dítěte. Vliv jejich sycení a nesycení na chování v dospělosti. Dopady a projevy ve škole.3.Vývoj partnerství - manželství, manželské krize.4.. Hádky a konflikty, rozvod. Manželská taktika aneb předcházíme konfliktům.5. Současné trendy v rodině. Odkládání mateřství. Absence rodiče. Homosexuální rodiny.6. Gender pojetí a jeho význam v rodině, aplikace na školu.7. Prenatální období, těhotenství, porod.

Získané způsobilosti

- získává schopnost porozumět zákonitostem fungování rodiny- osvojuje si znalost problémových bodů soužití- rozvíjí dovednost hledat adekvátní řešení dysfunkčních rodinných vztahů- reflektuje znalosti z oblasti základů manželského poradenství- rozvíjí dovednost v komunikaci při problémových situacích- orientuje se v nacházení vlastních osobnostních rysů formujících rodinné vztahy- zná specifické přístupy v práci s postiženým dítětem

Literatura

Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha: Portál, 2001. Kimplová, T. Základy psychologie manželského a rodinného soužití. Ostrava : PdF OU, 2008. Plaňava, I.:. Spolu a každý sám. Praha: Lidové noviny, 1998. Svoboda, J. Dialogová forma výuky společenské, rodinné a sexuální výchovy v základní škole. Ostrava : OU PdF, 2005. Satirová, V. Kniha o rodině. Praha: Institut Virginie Satirové, 1994. ISBN 80-901325-0-2.Matějček, Z. Rodiče a děti. Praha : Avicenum, 1986. Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Slon, 1993. Matějček, Z. Rodina vlastní, nevlastní a náhradní. Praha: Portál, 1994. Gjuričová, Š, Kubička, J. Rodinná terapie. Praha: Grada, 2003. Dunovský, J., Dytrych, Z., Matějček, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada, 1995. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha : Portál, 2000.

Požadavky

- zápočtový testPředmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultací s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2 a) úspěšným absolvováním předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) daného předmětu anásledně předložením sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.2 b) náhradním plněním seminární prací dle dohody s pedagogem jako náhrady za docházku, jejím obhájením a následně vykonanou zkouškou z daných okruhů.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče.Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.