Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně patologické jevy ve škole (KPE / 5SPVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 5SPVS - Sociálně patologické jevy ve škole, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kořeny závislostí - jejich vznik a hranice pro korekci2. Individualita a kolektiv: logika chování a jednání žáků a studentů v jednotlivých třídách, ročnících z hlediska vývojového úkolu lidského organismu3. Třída jako celek - organismus, vytváření norem4. Základní a zákonité role v třídním kolektivu, práce učitele s žáky v obsazených klíčových rolích5. Individuální agresivní chování6. Skupinové agresivní chování7. Šikana a její formy8. Řešení forem agrese, práce se třídou, práce před třídou9. Spolupráce s ostatními pedagogy - její hranice a dopady na kolektiv třídy10. Možnosti minimalizace negativních jevů v současné ZŠ a SŠ (závěry z výzkumů, postupy)11. Učitel jako jeden ze zdrojů pro negativní formy chování a jednání kolektivu třídy12. Krizové situace učitel versus třída a jejich řešení13. Krizová vývojová období učitele pro výuku (muž, žena, partnerství)

Získané způsobilosti

- umí vytvářet hypotézy, strategie,- zvládá vedení jedince, dílem i skupinu osob, přes rizikové chování a jednání ke schopnosti náhledu a korekce.

Literatura

Říčan, P.:. Agresivita a šikana mezi dětmi. Praha: Portál, 1995. Říčan, P., Krejčířová, D. a kol. Dětská klinická psychologie. 3. vyd. Praha: Grada Publishing, 1997. Selikowitz, M.:. Dyslexie a jiné poruchy učení. Praha : Grada, 2001. Riefová, S., F. Nesoustředěné a neklidné dítě ve škole. Praha: Portál, 2000. Vágnerová, M.:. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha: UK, 1997. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 1998. PROCHASKA, J. O., NORCROSS, J., C. Psychoterapeutické systémy. Průřez teoriemi. Praha: Grada, 1999. Weiss, P.:. Sexuální zneuživání. Pachatelé a oběti. Praha : Grada, 2001. Train, A.:. Specifické poruchy chování a pozornosti. Praha: Portál, 1997. Dunovský, J., Matějček, Z., Dytrych, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada, 1995. Mlčák, Z. Základy psychopatologie. Ostrava: PdF OU, 2003.

Požadavky

Docházka 70 %, seminární práce kontrolující uchopení tématu a schopnost samostatné práce.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Svoboda