Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie pro předškolní pedagogiku 1 (KPE / APPP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / APPP1 - Psychologie pro předškolní pedagogiku 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní poznatky vývojové psychologie ve vztahu k předškolnímu dítěti.2. Pedagogicko- psychologická diagnostika dětí předškolního věku.3. Práce se sociálním a emočním vývojem dětí v MŠ.4. Práce s nálezy z pedagogicko-psychologických poraden.5. Nadané a nenadané děti.6. Projevy krize u dítěte, dospělého, krize rodiny a manželství - dopady na dítě.7. Identifikace a příčiny krize, hranice laické a odborné intervence.8. Nástin technik a metod krizové intervence.9. Příprava dítěte pro vstup na základní školu.10. Problematika dětí navrátivších se ze ZŠ.11. Zařazování dětí se specifickými potřebami do běhu MŠ.12. Časné formy šikany, agresivního chování - zdroje a řešení.13. Sexuální problematika předškolního věku.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost specifických situací v psychologii vyučujícího v MŠ- dovednost rozpoznat specifika vývojových stupňů u dětí- schopnost samostatně rozpoznat terminologii psychologických nálezů- kompetence - uvažování v psychologických souvislostech krizových situací

Literatura

Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie I. Praha: Portál, 1998. ŘÍČAN, P., JANOŠOVÁ, P. Jak na šikanu. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2991-6.Čížková, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2002. Mertin, V., Gillernová, I. Psychologie pro učitelky mateřské školy. Praha: Portál, 2003. BAŠTECKÁ, B. a kol. Terénní krizová práce : psychosociální intervenční týmy. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0708-X.Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha : Portál, 2000. Langmeier, J., Krejčířová, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 1998.

Požadavky

Aktivní práce v seminářích - diskuse, simulace, hry, dramatizace; docházka do seminářů min. 80%; písemný zápočet na základě vymezených témat v sylabu. Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultací s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2 a) úspěšným absolvováním předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) daného předmětu a následně předložením sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.2 b) náhradním plněním seminární prací dle dohody s pedagogem jako náhrady za docházku, jejím obhájením a následně vykonanou zkouškou z daných okruhů.

Garant

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.