Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie pro předškolní pedagogiku 2 (KPE / APPP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / APPP2 - Psychologie pro předškolní pedagogiku 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení profesní role učitelky MŠ ve vztahu k cílovým skupinám.2. Multikulturní výchova a její možné dopady na pracovníka v MŠ.3. Bilingvní výchova a její projevy v psychice dětí.4. Sociální nerovnost a její projevy v praxi.5. Bezpečnostní rizika z hlediska cizích osob v MŠ.6. Traumatické události a jejich následky v rizikovém chování a jednání.7. Sebepoškozující chování, charakteristika.8. Rizikové chování, jeho smysl a cíl z titulu konkrétního věku.9. Komunikace v závislosti na specifice věkového období.10. Komunikace s dítětem, rodičem, kolegou a nadřízenými či podřízenými (specifika a nevratnost průniku rolí)11. Vedení a řízení pracovníků, vedoucí kompetence, systémy a modely řízení.12. Zdroje pracovního stresu.13. Duševní hygiena učitelky MŠ jako účinný preventivní faktor před somatickým i duševním přetížením.

Získané způsobilosti

Dokáže analyzovat vzniklé pedagogické situace z psychologického pohledu. Provádí účelné deskripce stereotypů, jejichž důsledkem je závadové chování a předcházet je. Umí řešit konfliktní situace vznikajících na bázi vztahu jedince ke skupině a skupině vůči jedinci.Vytváří a optimalizuje sociální skupiny na úrovni třídy.

Literatura

Bytešníková, I. Komunikace dětí předškolního věku. Praha : Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3008-0.Bedrnová, E. Manažerská psychologie a sociologie. Praha : Management Press, 2012. ISBN 978-80-7261-239-0.KOLÁŘ, M. Nová cesta k léčbě šikany. Praha : Portál, 2011. Svoboda, J. Praxe učitelů základních škol v prevenci sociopatologických jevů. Ostrava: OU, 2005. ISBN 80-7368-073-4.Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha : Portál - 3. vyd., 2009. ŘÍČAN, P., KREJČÍŘOVÁ, D. a kol. Dětská klinická psychologie. 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1049-8.

Požadavky

Aktivní práce v seminářích - diskuse, simulace, docházka do seminářů min. 80%; písemná zkouška na základě vymezených témat v sylabu a doplňující zkouška ústní.Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultací s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2 a) úspěšným absolvováním předmětu v zahraničí, jehož obsah odpovídá obsahu (probíraným okruhům látky) daného předmětu a následně předložením sylabu absolvovaného předmětu a získaného hodnocení vyučujícímu.2 b) individuálním náhradním plněním seminární prací dle dohody s pedagogem jako náhrady za docházku, jejím obhájením a následně vykonanou zkouškou z daných okruhů.

Garant

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.