Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie (KPE / APSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / APSY - Psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poznatky vývojové psychologie ve vztahu k předškolnímu dítěti. Vývojové stupně, specifika zlomových období, praktické způsoby zvládání a návaznost aktivit na vstup dítěte na ZŠ.2. Pedagogicko psychologická diagnostika dětí předškolního věku. Práce s nálezy z pedagogicko-psychologických poraden, aplikace zjištěných výsledků v pedagogické praxi, možnosti diagnostiky v podmínkách MŠ, relevance výsledků a předběžná opatrnost.3. Práce se sociálním, emočním a rozumovým vývojem dětí v MŠ. Nadané a nenadané děti, jejich rozvoj, rozpoznání hranic, aplikace gender rovných příležitostí při výchově. Zařazování dětí se specifickými potřebami do běhu MŠ.4. Projevy krize u dítěte, dospělého, krize rodiny a manželství. Dopady na dítě, identifikace a příčiny krize, hranice laické a odborné intervence. Nástin technik a metod krizové intervence.5. Příprava dítěte pro vstup na základní školu. Schopnosti, znalosti, emocionální stabilita. Problematika psychické adaptace dětí navrátivších se ze ZŠ.6. Problémové chování. Časné formy šikany, agresivního chování, sebepoškozující chování - zdroje a řešení. Sexuální problematika předškolního věku.7. Profesní role učitelky MŠ. Vztah k cílovým skupinám, profesionalita, přístup, asertivita, neformální přístup, sebevzdělávání.8. Multikulturní výchova. Dopady na pracovníka v MŠ, tolerance, konflikt loajality, vědomé a nevědomé překračovaní hranic kulturních zvyklostí - strava, náboženství. Bilingvní výchova a její projevy v psychice dětí.9. Traumatické události a jejich následky v rizikovém chování a jednání. Bezpečnostní rizika z hlediska cizích osob v MŠ; rizikové chování, jeho smysl a cíl v rámci konkrétního věku.10. Komunikace v závislosti na specifice věkového období. Komunikace s dítětem, rodičem, kolegou a podřízenými - specifika a nevratnost průniku rolí, opomíjené skupiny, vliv stereotypů na komunikaci s dětmi a dopad na další rozvoj.11. Vedení a řízení pracovníků. Vedoucí kompetence, systémy a modely řízení, motivační teorie, SWOT analýza, specifika jednotlivých typů pracovních kolektivů.12. Zdroje pracovního stresu. Duševní hygiena učitelky MŠ, prevence před somatickým i duševním přetížením, základní autoregulační techniky, plánování, odpočinek.

Získané způsobilosti

Student/ka zná teorii z oblasti psychologie dítěte v souvislostech a umí ji využít v modelových případech plynoucích z požadavkupraxe. K vyjadřování používá psychologickou terminologii.

Literatura

Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie I. Praha: Portál, 1998. ŘÍČAN, P., KREJČÍŘOVÁ, D. a kol. Dětská klinická psychologie. 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1049-8.ŘÍČAN, P., JANOŠOVÁ, P. Jak na šikanu. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2991-6.Bytešníková, I. Komunikace dětí předškolního věku. Praha : Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3008-0.Bedrnová, E. Manažerská psychologie a sociologie. Praha : Management Press, 2012. ISBN 978-80-7261-239-0.KOLÁŘ, M. Nová cesta k léčbě šikany. Praha : Portál, 2011. Svoboda, J. praxe učitelů základních škol v prevenci nežádoucích sociálně patologických jevů. Ostrava: OU, 2005. Čížková, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2002. Mertin, V., Gillernová, I. Psychologie pro učitelky mateřské školy. Praha: Portál, 2003. Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha : Portál - 3. vyd., 2009. BAŠTECKÁ, B. a kol. Terénní krizová práce : psychosociální intervenční týmy. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0708-X.Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha : Portál, 2000. Langmeier, J., Krejčířová, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 1998.

Požadavky

Student/ka se osobně dostaví k vykonání ústní zkoušky a svou znalost teorie z oblasti psychologie dítěte prezentuje v propojení se získanými zkušenostmi z praxe před ustavenou komisí.

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.