Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zdraví a nemoci (KPE / APZN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / APZN - Psychologie zdraví a nemoci, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do psychologie zdraví, předmět psychologie zdraví, psychosomatická medicína, psychologie zdraví a nemoci.2. Zdraví a kvalita života. Přehled teorií zdraví.3. Biopsychosociální faktory udržující a podporující zdraví - psychoneuromunologie, placebo.4. Zvládání životních těžkostí.5. Sociální opora, syndrom vyhoření a pohybová aktivita.6. Duševní hygiena, smysluplnost života, důvěra a víra.7. Biopsychosociální faktory poškozující a ničící zdraví - stres.8. Kouření, drogy, alkohol a rizikový sex.9. Přejídání, nehody a úrazy.10. Programy psychologie zdraví v zahraničí a v České republice.11. Nemoc a její zvládání, biopsychosociální pojetí nemoci, prožívání nemoci.

Získané způsobilosti

Rozeznává funkční rozdíly v jednotlivých oblastech nemoci.Analyzuje jednotlivé podpůrné faktory a umí je aplikovat. Detekuje kritické množství stresových činitelů pro daného člověka. Aktivně zvládá pozitivní techniky psychosomatického působení.Je schopen kontemplace na zásadní témata etických postulátů ve zdravotnictví.

Literatura

Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Praha: Avicenum, 2002. VAŠINA, B. Psychologie zdraví. Ostrava : PdF OU, 2008. Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha : Portál - 3. vyd., 2009. Mohapl, P. Úvod do psychologie nemoci a zdraví. Olomouc: UP, 1992. Baštecká, B., Goldmann, P. Základy klinické psychologie. Praha: Portál, 2001. Míček, L. Duševní hygiena. Praha: SNP, 1986. Křivohlavý, J. Jak zvládat stres. Praha: Grada, 1994. KRATOCHVÍL, S. Jak žít s neurózou. 2. vyd. Praha: Avicenum, 1988. Křivohlavý, J. Pozitivní psychologie. Praha : Portál, 2004. Plante, G., T. Současná klinická psychologie. Praha: Grada, 2001. Kratochvíl, S.:. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 2000.

Požadavky

- písemný zápočtový test z daných okruhů.

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.