Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sexuální výchova (KPE / ASEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ASEX - Sexuální výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sexualita člověka: související pojmy (sex, rozmnožování člověka, další role sexu, zařazení sexu do hierarchie potřeb), historie sexuality od nejstarších období po dnešek, názory na sexualitu různých kultur.2. Individuální vývoj sexuality člověka: Freudovo stadium vývoje, sexualita předškolního věku, mladšího školního věku, sex v dospívání, v adolescenci, v partnerském vztahu, ve zralé dospělosti, ve stáří, nejčastější dotazy dětí na oblast sexu.3. Sexuální zralost: u mužů a žen - gender specifika, změny tělesné, psychické, obohacení života o dimenzi sexuality.4. Antikoncepce: regulování lidské populace, současné možnosti antikoncepce, praktické rady, využití.5. Panenství a panictví: legislativa, zahájení sexuálního života, důsledky pro další život a ovlivnění struktur osobnosti, manželství a sex, sex a móda, vlivy sexuálních projevů na veřejnosti.6. Zrození dítěte: těhotenství, porod, poporodní události, sexualita tohoto období, emocionální vyladění rodiny na očekávání nového potomka.7. Zamilovanost a partnerské vztahy: rozdíly mezi zamilovaností a trvalým partnerským vztahem, sexuální výběr partnera, rizikové faktory partnerství (rozdíly nároků na rodinu, transkulturální problémy, zdraví, preferenční cíle partnerů), partnerská tolerance, důvěra, spolehlivost.8. Rodina: funkce rodiny z hlediska sexuality, historický přehled rodinného soužití různých kultur, naše dědictví rodinných vztahů, model rodiny, příbuzenské vazby, genetika rodiny, nemoc a sexualita.9. Sexualita a náboženství: pojetí sexuality v křesťanství (bible), mnohoženství, přírodní kultury, náboženské sekty.10. Syndrom vyhoření v partnerství, vyletění potomků z hnízda, rodiče, prarodiče, rozvodovost, dopad rozvodu na mezilidské vztahy.11. Sexualita člověka jako prostředek k dosažení plnohodnotného života: individuální prožívání sexuality, navazování sexuálních kontaktů, místo sexuality v životě člověka.12. Sexuální úchylky, deviace: tolerované sexuální chování, homosexualita, sexuální chování ohrožující (pedofilie, pederastie, masochismus, sadismus, ohrožování mravní výchovy mládeže, sexuální zneužívání dětí, pornografie).13. Terapeutické možnosti a reparace sexuální problematiky dětí: rozpoznání odchylného sexuálního chování dětí od očekávaného vývoje, hranice sociální nebezpečnosti, nápravná opatření.

Získané způsobilosti

Umění odpovídat na problematické otázky sexualitySchopnost vyučovat sexuální výchovu v mateřské školeZnalosti psychiky žáků přijímajících tuto informaci

Literatura

Pondělíčková-Mašlová, J. O sexualitě a partnerských vztazích. Praha: Galén, 2005. Máchová, J. Reprodukční zdraví v dospívání. Praha: H+H, 2005. Kratochvíl, S. Sex jako obohacení života. Praha: Grada, 2005.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: 70% docházka, odevzdání a prezentace seminární práce v rozsahu 2 - 4 stran, splnění podmínek písemného testu s minimem úspěšnosti 50-ti %.

Garant

PhDr. Petr Šišák