Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poruchy dětského vývoje (KPE / BPDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / BPDV - Poruchy dětského vývoje, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývojové etapy člověka, jejich rizika, význam oblastí vývoje z hlediska formování osobnosti a dalšího růstu, typické poruchy psychického vývoje v daném věku2. Psychické poruchy vývoje do předškolního věku3. Psychické poruchy vývoje dítěte mladšího školního věku (1. stupně školní docházky)4. Psychické poruchy vývoje dítěte staršího školního věku (2. stupně školní docházky)5. Poruchy psychiky dítěte z oblasti patopsychologie, sociálních změn společnosti6. Tělesné handicapy a psychika dítěte

Získané způsobilosti

Analyzuje rozmanitost patologických jevů a norem v dětském věku.Ovládá nejzákladnější diagnostiku patologických jevů (omezeno na nejčetnější poruchy u dětí).Získává schopnost nahlížet na různé projevy dětí z psychologické perspektivy norma/nenorma.Rozvíjí dovednost v různých přístupech práce s dětským klientem v závislosti na jeho psychickém, smyslovém i fyzickém postižení.

Literatura

Říčan, R., Vágnerová, M. Dětská klinická psychologie. Praha, Avicenum, 1991. Boris Titzl. Postižený člověk ve společnosti. Praha: UK, Karolinum, 2000. ISBN 80-86039-90-0.SZABOVÁ, M. Preventivní a nápravná cvičení. Praha, 2001. Šišák, P. Psychologie pro předškolní pedagogiku. Ostrava : PdF OU, 2014. ISBN 978-80-7464-448-1.VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie: dětství, dospělost, stáří. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0.Kohoutek, R. Základy užité psychologie. Brno: Cerm, 2002.

Požadavky

Podmínky k udělení zápočtu: Minimální účast na cvičení 80% za semestr. Písemný test reprezentující znalost předmětu k udělení zápočtu.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Lucia Lacková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Šišák