Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (KPE / BPPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / BPPS - Pedagogická psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Konkrétní vývojová období dítěte a možnosti pedagogického působení2. Rodinný systém a deskripce jeho výchovného stylu jako jeden ze základu kvalitní práce v MŠ3. Vedení dialogu s dítětem v přímé vazbě na jeho věk4. Stavba cíle pedagogického působění při respektování vývojových hranic dítěte5. Dítě a kolektiv - práce s kolektivem, přijímání kolektivu dítětem v jednotlivých vývojvých obdobích6. Učitelka MŠ a její role v dětském světě7. Závěry aktuálních výzkumů u dětí MŠ : prevence, vtisky pro řešení náročných životních situací8. Vztahy na pracovišti MŠ a dopady na chování dětí v MŠ9. Mladší - starší sourozenec: zákonitost vazeb, chování, jednání a možnosti působení jako korekce10. Základní sociální interakce - a vedení dialogu s nespokojeným rodičem11. Reflexe, komentování, aktivní naslouchání jako základní principy komunikace s dětmi v MŠ12. Hranice MŠ a ZŠ (zralost, školní zralost, pozorování, laické zkoušení)13. Dopady práce v MŠ na životní náhled - formování povoláním a dispozice k jeho kvalitnímu výkonu

Získané způsobilosti

Chápe principy základních výukových procesů.Reflektuje zákonitosti příjmu informací žáky a studenty.Aplikuje nabyté vědomosti v praktickém profesním životě.Integruje kompetence pedagogicko-psychologického působení na žáky a studenty.Získává schopnost náhledu na své osobnostní rysy podmiňující interakci s žáky a studenty.

Literatura

PETTY, G. Moderní vyučování. Praha : Portál, 1996. ISBN 80-7178-070-7.KUSÁK, P., DAŘÍLEK, P. Pedagogická psychologie - A, B. Olomouc : UP, 1999. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2007. Vágnerová, M. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha : Portál, 1997. FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. Praha : Portál, 2003. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2003.

Požadavky

- 80% účast na seminářích, aktivní zapojování při kladení problémových otázek učitelem- seminární práce na dané téma- zkouška bude realizována písemným testemStudent musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Lucia Lacková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Šišák