Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (KPE / BVPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / BVPS - Vývojová psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Determinace vývoje člověka, nativistické a enviromentální přístupy.2) Vývojové modely a zákonitosti. Periodizace psychického vývoje dle různých hledisek.3) Charakteristika prenatálního, perinatálního a postnatálního vývoje. Období novorozenecké - adaptace novorozence na nové prostředí.4) Kojenecké období - vývoj dítěte z různých hledisek (psychický, biologický, sociální).5) Batolecí období - mentální rozvoj, chování, řešení problémových situací při výchově batolete.6) Období předškolního věku (motorický, kognitivní, emoční a sociální vývoj).7) Otázky školní zralosti a psychické deprivace v dětství. Diagnostické metody školní zralosti.8) Období mladšího a staršího školního věku. Návaznosti vývojových specifik na projevy ve škole.9) Období dospívání - vymezení jednotlivých vývojových stupňů v rámci dospívání, komparace s jinými krizovými údobími v životě dítěte.10) Pohádky a jejich místo v životě dítěte - psychologický pohled na funkci pohádek, analýza pohádky, základní prototypy pohádek.11) Vývoj dětské kresby, tvořivost a fantazie předškolních dětí. Diagnosticky cenné projevy při kresbě.12) Psychologické aspekty dětské hry.13) Další metody poznávání duševního života člověka - dotazník, experiment, rozhovor, pozorování. Kvantitativní a kvalitativní přístupy v psychologii.

Získané způsobilosti

Získává znalost základních pojmů a témat vývojové psychologie.Získává schopnost aplikace nabytých poznatků při práci s žáky.Rozvíjí dovednost pracovat s žáky podle jejich vývojových odlišností.Osvojuje si znalost teoretických koncepcí vývojové psychologie.Aplikuje kompetence při adekvátním posuzování vývojového stádia jednotlivce z hlediska vývojové psychologie.Orientuje se v metodách vývojové psychologie a výzkumných strategiích.

Literatura

West, G. C. Dobrodružství psychického vývoje. Praha: Portál, 2002. Davido, R. Kresba jako nástroj poznání dítěte. Praha: Portál, 2005. Śimíčková-Čížková, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2003. Svoboda, M. a kol. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-545-8.PIAGET, J. INHELDEROVÁ, B. Psychologie dítěte. Praha : Portál, 2007. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie: dětství, dospělost, stáří. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0.Langmeier, J., Krejčířová, D. Vývojová psychologie s úvodem do vývojové neurofyziologie. Praha: H+H, 1998. ISBN 80-7178-260-2.null

Požadavky

- 80% docházka- schopnost prokázat teoretické vědomosti formou kombinované zkoušky a jejich praktickou aplikaci ve vztahu k dětem- aktivní a tvořivý přístup k dětské hře, pohádce a práci s dětskou kresbou Studenti studující v zahraničí vypracují seminární práci, jejíž téma bude stanoveno po dohodě s vyučujícím.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.PhDr. Radim Badošek, Ph.D.