Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná psychologie (KPE / COBPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / COBPS - Obecná psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie : historický nástin, předvědecká a vědecká etapa, hlavní směry psychologie XX. století a současná psychologie.2. Základní pojmy obecné psychologie : adaptace a maladaptace, psychická realita, psychika, vědomí a nevědomí, chování a prožívání, činnost a interakce.3. Aplikační oblasti psychologie a odborná terminologie : klasifikace psychologických disciplín, vlastní vědecký jazyk, výhody a nevýhody podobnosti přirozeného a vědeckého jazyka.4. Dělení psychických jevů : procesy, stavy, dispozice a vlastnosti, genotyp a fenotyp, dimenze osobnosti.5. Pozornost : druhy, vlastnosti, distribuce, fluktuace, oscilace, vigilance a monitorování.6. Poznávací procesy : obraz světa a kognitivní styly, vnímaná a jeho vlastnosti, třídění vjemů, představování, druhy představ, fantazie a tvořivost.7. Myšlení a řeč : vlastnosti a myšlenkové operace, tvoření pojmů a chápání vztahů, strategie řešení problémů, stadia tvořivého myšlení a znaky tvůrčího myšlení.8. Sociální a řízené učení, proces paměti : mechanismy učení, podmínky učení, vhled, motivace a výsledky učení, druhy učení, engramy, recepce, retence a zapomínání, transfer a interference.9. Emoce a city : klasifikace emocí základní emocionální kvality, emoce stenické a astenické, obranné mechanismy psychiky, psychická zátěž, druhy konfliktů, jejich řešení, frustrace a stresory v životě člověka.10. Motivace lidského chování : motivační dispozice, vnější stimuly a podněty, homeostatický model, aspirační úroveň, pud života a pud smrti, touha poznávat a kognitivní disonance, psychická regulace, řídící procesy, integrita a smysl života.11. Psychické dispozice: vlohy, dispozice, temperament, vlastnosti, schopnosti a dovednosti, nadání, talent, inteligence rozumová, emoční a morální.12. Motivační dispozice : pudy, potřeby, zájmy, hodnoty a ideály, návyky a postoje, charakter a povahové rysy.13. Osobnost v psychologii : vnitřní a vnější činitelé, učení a zrání, struktura a dynamika, formování a volní procesy, proces interiorizace a integrace.14. Metody v psychologii : základní psychodiagnostické metody a metody psychologické intervence, objektivita, hodnověrnost a spolehlivost, druhy výzkumu, sběr a zpracování dat, problém, proměnné a hypotéza.

Získané způsobilosti

- Student získává:- základní poznatky z oblasti psychologie.- má osvojeny základní hypotetické konstrukty a paradigmata obecné psychologie.

Literatura

Nakonečný, M. Lexikon psychologie. Praha : Vodnář, 1995. Nakonečný, M. Motivace lidského chování. Praha: Academia, 1996. Smékal, V. Poznávání a utváření osobnosti. Brno: Barister a Principal, 2002. Čížková, J. Poznávání duševního života člověka. Olomouc: UP, 2000. Drápela, V., J. Přehled teorii osobnosti. Portál, 1997. ISBN 80-7178-251-3.Janolušek, J., Hoskovec, J., Štikar, J. Psychologický výkladový atlas. Praha: UK, 1993. Hoskovec, J.:. Psychologie. Praha: Triton, 2002. Nakonečný, M. Psychologie osobnosti. Praha : Academia, 1995. KOHOUTEK, R. Základy užité psychologie. Brno : Cerm, 2002. Nakonečný, M. Encyklopedie obecné psychologie. Praha : Academia, 1997. Hill, G.:. Moderní psychologie. Praha: Portál, 2004. Paulík, K. Obecná psychologie pro učitele odborných předmětů. Ostrava: OU, 2003. Hartl, P., Hartlová, J. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2000. Atkinsonová, R., L., a kol. Psychologie. Praha: VP, 2006. Pavlas, I. Psychologie pro učitele (Cyklus přednášek P18, P21, P23, P27, P28 včetně příloh). Ostrava: PdF OU, 2010. Honzák, R. et. al. Základy psychologie. Praha: Galén a Karolinum, 2006. Homola, M. a kol.:. Základy psychologie. Olomouc: FF UP, 1992.

Požadavky

1. Student písemně vypracuje esej na téma: "Význam psychologie v mém životě, jaké poznatky a zkušenosti využívám ve svém povolání."2. Zkouška bude vykonána na základě společného písemného testu klíčových pojmů z obecné psychologie a následnou rozpravou.Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Irena Plevová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Renáta PelcákováMgr. Renáta Pelcáková