Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (KPE / CVYPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / CVYPS - Vývojová psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Determinace duševního vývoje člověka, vývojové modely a zákonitosti. Periodizace psychického vývoje.2. Charakteristika prenatálního, kojeneckého a batolecího vývojového období.3. Období předškolního věku a otázky školní zralosti.4. Období mladšího školního věku - vliv školy na rozvoj poznávacích procesů, mimointelektové předpoklady pro školní práci.5. Období dospívání - prepuberta, pubescence a adolescence, hledání vlastní identity.6. Dospělost jako období životního vyvrcholení. Krize středního věku.7. Stáří a proces involuce.

Získané způsobilosti

Orientace v problematice dané disciplíny a v její terminologii Osvojení základních zákonitostí vývojové psychologie vzhledem k pedagogickému povolání Využití poznatků vývojové psychologie v edukačním a výchovném procesu

Literatura

Langmeier, J., Krejčířová, Z. Vývojová psychologie. Praha: Grada, 1994. Čížková, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc: UP, 2002. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie: dětství, dospělost, stáří. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0.Vašutová, M.:. Vývojová psychologie pro učitele odborných předmětů. Ostrava: OU, 2003.

Požadavky

Znalost vývojových zákonitostí a činitelů, periodizace duševního života a charakteristických zvláštností jednotlivých vývojových období života člověka.Studenti studující v zahraničí vypracují seminární práci, jejíž téma bude stanoveno po dohodě s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.