Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogicko-psychologická diagnostika (KPE / DPEPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / DPEPS - Pedagogicko-psychologická diagnostika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kognitivní procesy bezprostřední: vnímání, pozornost, paměť2. Kognitivní procesy zprostředkované: představivost, fantazie, myšlení3. Rozumová schopnost - inteligence a tvořivost4. Styly poznávání - učení5. Motivace aktivity a dlouhodobá zaměřenost6. Stres, konfliktní a frustrační situace v učení, psychické obranné reakce7. Relaxační aktivační metody8.Pozorování - chování, komunikace, nonverbální znaky9. Rozhovor - anamnestický, výzkumný, terapeutický, poradenský10. Dotazník - tvorba dotazníku, klasifikace otázek, standardizace, sociometrie11. Didaktické testy a testy inteligence12. Projektivní metody a techniky - grafické, asociační, doplňovací, konstruktivní

Získané způsobilosti

Schopnost orientovat se v otázkách pedagogicko psychologické diagnostikyDovednost užívat vybrané diagnostické metody a techniky ve výzkumu i při poznávání dítěte

Literatura

KOHOUTEK, R. Poznávání a utváření osobnosti. Brno : Akademické nakl., 2001. Šnýdrová, I. Psychodiagnostika. Praha: Grada, 2008. SVOBODA, M. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Praha : Portál, 2001. Atkinson, R., L., a kol. Psychologie. Praha: Portál, 2003. Kosíková, V. Psychologie ve vzdělávání a její psychodidaktické aspekty. Praha: Grada, 2011. Carlson, J., G. Testy k psychologii Atkinsonové a Hilgarda. Praha: Portál, 2011.

Požadavky

Zpracování seminární práce na zvolené téma z prostudované literatury, zvolení odpovídající diagnostické metody, její užití v procesu vzdělávání a vyhodnocení získaných výsledků. Seminární práce má část teoretickou a praktickou v rozsahu 10 stran. Zkouška probíhá formou rozpravy nad zpracovaným tématem.

Garant

doc. PhDr. Irena Plevová, Ph.D.