Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie obecná a vývojová (KPE / DXPOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / DXPOV - Psychologie obecná a vývojová, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychologie jako vědní obor - předmět a význam psychologie, stručná historie a hlavní psychologické směry, základní pojmy, metody psychologického výzkumu.Obecná charakteristika psychiky - biologická, sociální a psychická determinace člověka, nervová soustava a její činnost.Psychické procesy a stavy - poznávací procesy, emoční a volní procesy, motivační procesy, stavy vědomí.Psychické vlastnosti - schopnosti, vlohy, nadání, inteligence, temperament, charakter, rysy osobnosti, zájmy, návyky, postoje.Znalost duševního vývoje dítěte a získání schopnosti diagnostiky vývojových odchylek.

Literatura

ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Poznávání duševního života člověka (3. vyd.). Olomouc : UP, 2003. ČÍŽKOVÁ, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 1999. HARTL, P., HARTLOVÁ, H. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2000. ČAČKA, O. Psychologie. Brno: Doplněk, 1997. NAKONEČNÝ, M. Psychologie osobnosti. Praha : Academia, 1997. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie. Praha : Portál, 2000. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada, 1998. PAULÍK, K. Základy obecné psychologie. Ostrava: OU, 1998.

Požadavky

Znalost užití některých projektivních testů a dotazníkových metod.Ústní zkouška z nastudovaných poznatků z obecné a vývojové psychologie podle zadaných okruhů. Popis vlastní osobnosti a schopnost aplikovat získané poznatky na poznávání vlastností druhých lidí. Srovnání duševní produkce v závislosti na věku dětí a znalost vhodného přístupu k jedinci ve vztahu k jeho vývojovým dispozicím.

Garant

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.