Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie a psychopatologie (KPE / MA2PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MA2PS - Patopsychologie a psychopatologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do problematiky(předmět psychologických věd, základní pojmy důležité pro patopsychologii, normalita a patologie, zdraví a nemoc, klasifikace prognóz, psychická anomálie a deficit, index stavu výkonnosti, vymezení patopsychologie a psychopatologie)2. Výskyt a význam patopsychologických a psychopatologických projevů(přechodné duševní poruchy, abnormální duševní projevy, chorobné projevy)3. Příčiny duševních poruch(vlivy prenatální, perinatální, postnatální)4. Rozpoznávání (diagnostikování nemoci)(současný stav psychický, symptom, syndrom, nosologická jednotka, psychologické vyšetření)5. Klasifikace psychických, patopsychologických a psychopatologických jevů - jejich závady a poruchy(závady a poruchy: vnímání, vědomí a spánku, pozornosti, paměti, myšlení, citů, nálad a afektů, jednání a vůle)6. Somatická nemoc jako psychologický problém(subjektivní obraz nemoci, psychické reakce na somatickou chorobu, prožívání nemoci v čase, zhoršení kvality života jako důsledek nemoci)7. Sociální význam nemoci(postoje společnosti k nemocným, role a postavení nemocného, rodina nemocného)8. Psychosomatické a somatopsychické vztahy(příčiny vzniku psychosomatických potíží, psychosomatické poruchy dětského věku, Münchhausenův syndrom, terapeutická práce se somaticky nemocnými)9. Psychologická problematika zdravotně postižených(výskyt a příčiny vzniku zdravotního postižení, psychické změny vyplývající z vrozeného postižení, rodina postiženého dítěte, vývoj dítěte s vrozeným postižením, psychická adaptace na získané postižení, dospělost postiženého člověka, sociální význam zdravotního postižení)

Získané způsobilosti

Znalost patopsychologických a psychopatologických jevů.Schopnost nejzákladnější diagnostiky (rozpoznávání) patopsychologických a psychopatologických projevů (omezeno na nejčetnější poruchy).Adekvátní reakce a porozumění psychickým problémům spojených s nemocí u dětí, dospívajících i dospělých.

Literatura

Kohoutek, R. Patopsychologie a psychopatologie pro pedagogy. 1. vyd. Brno : MU, 2007. Svoboda, M. a kol. Psychopatologie a psychiatrie. Praha: Portál, 2006. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. Kotasová, J. Vybrané kapitoly z patopsychologie. Olomouce : Hanex, 2000. Reifová, S. F. Nesoustředěné a neklidné dítě ve škole. Praha : Portál, 2000. Munden, A., Arcelus, J. Poruchy pozornosti a hyperaktivita. Praha : Portál, 2001. Mlčák, Z. Základy psychopatologie. Ostrava: PdF OU, 2003.

Požadavky

Písemná zkouška (formou testu), 80% účast na přednáškách Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.PhDr. Petr Šišákdoc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.