Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody efektivního samostudia (KPE / MESA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MESA - Metody efektivního samostudia, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Time management - organizace studia a plánování času.2. Efektivní způsoby získávání a zpracovávání informací.3. Efektivní způsob poslechu a zapisování přednášek.4. Vypisování poznámek z tištěných materiálů.5. Metody racionálního čtení a rychločtení.6. Psychologie učení.7. Psychologie paměti.8. Možnosti zlepšování paměťového výkonu.9. Techniky duševní hygieny.10. Stres - možnosti jeho zvládání, základní relaxační metody.11. Neurotechnologie.12. Možnosti zlepšování mozkové činnosti a výkonnosti.13. Výživa a mozkové nutrienty.

Získané způsobilosti

Získá dovednosti v oblasti time managementu.Analyzuje své vlastní způsoby zpracovávání informací.Naučí se efektivněji zpracovávat informace, lépe využívat procesy paměti.Reflektuje svůj studijní styl a přístup k učení.Pochopí psychofyziologické zákonitosti, které se uplatňují v organismu při stresové a relaxační reakci.Získává základní informace o neurotechnologii a dalších možnostech zlepšování psychické výkonnosti.Nacvičuje některé z metod zlepšování mozkové činnosti a výkonnosti.

Literatura

Kahn, N. B. Jak efektivně studovat a pracovat s informacemi. Praha: Portál, 2001. Hindle, T. Jak si plánovat čas. Praha: Slovart, 2002. LANGER, S., SCHEER, J. F. Jak si zvýšit IQ. Praha: Ikar, 2003. KATZ, L. C., RUBIN, M. Jak trénovat mozek. Praha : Lidové noviny, 2003. PAULÍK, K. Jak zlepšit duševní práci. Ostrava : OU, 2004. GRUBER, D. Šetřme časem. Praha : Management Press, 1998. GEISSELHART, R., BUKART, C. Trénink paměti a koncentrace. Praha : Grada Publishing, 2006. SUCHÁ, J. Trénink paměti pro každý věk. Praha : Portál, 2008. NEŠPOR, K. Uvolněně a s přehledem. Praha : Grada Publishing, 1998.

Požadavky

Požadavky na studenta: 80% účast na cvičeních, aktivní přístup, diskuse o probíraných tématech.Zpracování seminární práce v rozsahu dvou normalizovaných stran na téma: "Jak se připravuji na zkoušky".Požadavky na studenty, kteří budou předmět absolvovat během zahraničního studijního pobytu:Zpracování seminární práce v rozsahu tří normalizovaných stran na téma: "Jak se připravuji na zkoušky".Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

Mgr. Marek Biolek

Vyučující

Mgr. Marek Biolek