Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - Psychologie dítěte předškol. věku (KPE / MSSZ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MSSZ3 - SZZ - Psychologie dítěte předškol. věku, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie a psychologické metody poznávání duševního života dítěte. Možnosti využití poznatků psychologie v práci pedagoga.2. Pojetí osobnosti v psychologii. Osobnost z pohledu základních psychologických směrů.3. Problematika psychické deprivace v dětství. Příčiny vzniku, podmínky a následky deprivace. Prevence vzniku deprivace.4. Vývoj poznávacích procesů v dětství a jejich význam pro duševní výkonnost člověka. Klasifikace schopností, inteligence.5. Rozvoj citového života člověka. Charakteristika citových projevů a klasifikace citů.6. Typy citové reaktivity - temperament. Vztahy mezi temperamentovými a charakterovými vlastnostmi a důsledky pro školní prostředí.7. Význam motivace pro aktivitu člověka. Základní motivační faktory - potřeby, zájmy, postoje, hodnoty.8. Periodizace a činitelé psychického vývoje. Srovnání biopsychického vývoje podle V. Příhody s psychosociálním vývojem podle E. Eriksona.9. Charakteristika kognitivního vývoje dítěte v předškolním věku. Piagetova studie kognitivního vývoje. Význam paměti a představivosti pro duševní rozvoj dítěte v předškolním věku.10. Citový a sociální vývoj dítěte v předškolním věku. Dětská hra, druhy her a jejich využití pro duševní rozvoj. Význam pohádky v předškolním věku.11. Školní zralost a připravenost dítěte pro školu. První strukturální přeměna - somatické a psychické změny ve vývoji dítěte mezi pátým a šestým rokem.12. Duševní vývoj v mladším školním věku. Adaptace dítěte na školu. Vliv učení na kognitivní rozvoj dítěte. Problematika sebehodnocení.13. Sociální a citový vývoj školáka. Role žáka a spolužáka. Mravní normy chování, sociální a citové připoutání k rodičům, sourozencům a vrstevníkům.14. Sociální interakce, percepce a komunikace. Chyby ve vnímání osob, interpersonální chování a komunikační styly.15. Sociální skupiny - role, pozice, skupinové normy, styly vedení a řízení skupin.Vliv skupiny na vývoj dítěte.16. Postoje a postojové změny - složky postoje, stereotypy a předsudky.17. Proces učení - teorie, zákonitosti a druhy učení. Činitelé ovlivňující učení. Děti s výukovými obtížemi (mentální dispozice, sociální prostředí, zdravotní handicap).18. Inteligence - modely měření, rozdíly mezi pohlavími, inteligence a sociálně-ekonomičtí činitelé. Tvořivost a možnosti jejího rozvoje.19. Psychohygiena v práci s předškolními dětmi. Psychologická zátěž a stres. Zátěž v učitelské profesi. Zátěžové situace v předškolním věku. Zvládání zátěže, režim práce a odpočinku.20. Psychologický rozbor výchovných potíž, lhaní, podvody, neposlušnost, agresivní chování, konflikty a jejich řešení. Emoční poruchy a poruchy chování v dětství.Dopady na výchovu a vzdělávání dítěte.

Získané způsobilosti

Student/ka zná teorii z oblasti psychologie dítěte v souvislostech a umí ji využít v modelových případech plynoucích z požadavků praxe. K vyjadřování používá psychologickou terminologii.

Literatura

K přípravě studující využije podle svého uvážení veškeré odborné literatury, která byla v předmětech psychologie doporučená v průběhu studia. nullnull

Požadavky

Student/ka se osobně dostaví k vykonání ústní zkoušky a svou znalost teorie z oblasti psychologie dítěte prezentuje v propojení se získanými zkušenostmi z praxe před ustavenou komisí.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.