Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie (KPE / NKPAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / NKPAT - Psychopatologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů psychopatologie.2. Příčiny psychických poruch.3. Poruchy psychických funkcí.4. Neurotické poruchy.5. Poruchy chování.6. Poruchy osobnosti.7. Drogová závislost.8. Psychotické poruchy.9. Poruchy rodinného soužití.10. Základy diagnostiky a terapie psychických poruch.V seminářích budou jednotlivá témata prezentována studenty v powerpointové prezentaci s následnou skupinovou diskusí.

Získané způsobilosti

Student získá další, rozšiřující znalosti z teoretické psychologie - z psychopatologie, která zkoumá vážné poruchy psychiky, osobnosti i duševní choroby. Dokáže se zorientovat, poznat a klasifikovat různé poruchy psychických procesů, vlastností i stavů. Dovede zhodnotit závažnost jednotlivých psychopatologických symptomů pro pacienta (klienta) i pro jeho okolí.

Literatura

Svoboda, M., Češková, E., Kučerová, H. Psychopatologie a psychiatrie. 1. vyd. Praha : Portál, 2006. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2003. Mlčák, Z. Základy psychopatologie. Ostrava : PdF OU, 2003. Říčan, P., Krejčířová, D. a kol. Dětská klinická psychologie. 3. vyd. Praha : Grada Publishing, 1997. Chvátalová, H. Jak se žije dětem s postižením. Praha : Portál, 2001. Cooková, P., O Dellová, N. Neposedné dítě. Jak pomoci hyperaktivním dětem. Praha : Grada, 2001. Reifová, S. F. Nesoustředěné a neklidné dítě ve škole. Praha : Portál, 2000. Munden, A., Arcelus, J. Poruchy pozornosti a hyperaktivita. Praha : Portál, 2001. Baštecká, B. a kol. Psychologická encyklopedie. Aplikovaná psychologie. Praha : Portál, 2009. MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ, M. a kol. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha : Grada, 2008. Kohoutek, R. Patopsychologie a psychopatologie pro pedagogy. 1. vyd. Brno : MU, 2007.

Požadavky

- Aktivní vystupování na tutoriálech - Aktivní zapojení do skupinové diskuse, vedení panelové diskuse na psychopatologické téma- Seminární práce na téma stanovené pedagogem- Zápočtový písemný test z vymezených témat psychopatologie - Zpracování a powerpointová prezentace vybraného tématu z obsahu předmětuStudent musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.