Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (KPE / NKPRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / NKPRO - Psychologie rodiny, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem rodina, základní funkce rodiny, vývoj a proměna současné rodiny.2. Co si přinášíme do manželství (aneb současné koncepce manželské terapie).3. Vztahy a procesy v rodině. Rodinné subsystémy, vývoj vztahů mezi sourozenci. Patologické pojetí rovnováhy v rodině.4. Prenatální období, těhotenství, porod.5. Výchovné styly a rodinné role - vliv způsobu výchovy na dítě. Rodina s dítětem v předškolním a mladším školním věku. Rodinné rituály, mýty a jejich význam.6. Gender pojetí a jeho význam v rodině.7. Hádky a konflikty. Manželská taktika aneb předcházíme konfliktům.8. Rozvod. Vliv rozvodové situace na dítě.9. Rodiny s postiženým dítětem. Vliv postižení na jednotlivé členy rodiny, možnosti pedagogicko-psychologické pomoci těmto rodinám. Integrace dětí se zdravotním postižením v MŠ a ZŠ.10. Rodiny se zanedbávaným, deprivovaným a týraným dítětem.11. Současné trendy v rodině I. Odkládání mateřství. Homosexuální rodiny.12. Současné trendy v rodině II. Neúplné rodiny, rodiny s jedním rodičem, absence rodičovství.13. Psychologický výzkum rodin. Metody použitelné v diagnostice rodiny. Systémový přístup k rodině.

Získané způsobilosti

Student má schopnost porozumět zákonitostem fungování rodiny.Ví o problémových bodech soužití.Získal dovednost hledat adekvátní řešení dysfunkčních rodinných vztahů.Má znalosti z oblasti základů manželského poradenství.Dovede adekvátně komunikovat při problémových situacích.Má schopnost reflektovat vlastní osobnostní rysy formujících rodinné vztahy.Umí použít správného přístupu v práci s postiženým dítětem.

Literatura

Kratochvíl, S. Manželská terapie. Praha : Portál, 2000. Sobotková, I. Psychologie rodiny. 2. přepracované vydání. Praha : Portál, 2007. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha : Portál, 2000. Kimplová, T. Základy psychologie manželského a rodinného soužití. Ostrava : PdF OU, 2008. KRATOCHVÍL, S. Manželská a párová terapie. Praha : Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-646-9.Matějček, Z. Rodiče a děti. Praha : Avicenum, 1986. PLAŇAVA, I. Spolu a každý sám. Praha : Lidové noviny, 1998. Dunovský, J., Dytrych, Z., Matějček, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Avicenum, 1995.

Požadavky

- Aktivní účast na tutoriálech- Vypracování kazuistiky - rozhovor s rodinou- V rámci výuky diskutovat na praktická témata- Vypracování písemné zpětné vazby na aktivity v průběhu tutoriálu- ZápočetStudent musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.