Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psych. pro učitele 1. st ZŠ (KPE / PP1S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PP1S - Pedagogická psych. pro učitele 1. st ZŠ, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět pedagogické psychologie. Základní pojmy, možnosti aplikace psychologických poznatků ve výchově a vzdělávání. Psychologické metody poznávání osobnosti dítěte mladšího školního věku.2. Proces učení. Teorie učení, druhy učení, zákonitosti učení, činitelé ovlivňující proces učení, charakteristika senzomotorického, pojmového a sociálního učení. Děti s výukovými obtížemi.3. Inteligence - modely, měření, rozdíly mezi pohlavími, inteligence a sociálně-ekonomické činitele. Školní zralost. Tvořivost a možnosti jejího rozvoje.4. Osobnost učitele a jeho profesní vývoj. Psychologická způsobilost, vlastnosti osobnosti. Sociální role, status učitele. Sebevýchova a sebepoznání učitele. Osobnost žáka.5. Psychohygiena v práci s předškolními dětmi. Psychologická zátěž a stres. Zátěž v učitelské profesi, frustrace, stres a burn-out syndrom. Zátěžové situace v předškolním věku. Zvládání zátěže, režim práce a odpočinku.6. Psychologický rozbor výchovných obtíží - lhaní, podvody, neposlušnost, agresivní chování, konflikty a jejich řešení. Dětská psychiatrie - emoční poruchy a poruchy chování v dětství. Dopady na výchovně-vzdělávací činnost.

Literatura

&. ČÁP, J., MAREŠ, J.: Psychologie pro učitele. Praha, Portál 2001. FONTANA, D.: Psychologie ve školní praxi. Praha. Portál 2003. KŘIVOHLAVÝ, J.: Psychologie zdraví. 2. vydy. Portál, Praha 2003. KUSÁK, P., DŘÍLEK, P.: Pedagogická psychologie. Olomouc, UP 2001 PETTY, G.: Moderní vyučování, Portál, Praha 1996. VÁGNEROvA, M.: Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha, UK 1997. . &, &. Provazník, K.:. Hygiena školní práce. Praha: Portál, 1991. Svoboda, M., Krejčířová, D., Vágnerová, M.:. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál, 2001. Gillernová, I. Psychologie pro učitelky mateřské školy. Praha: Portál, 2003. Fontana, D.:. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 1997. Vágnerová, M.:. Vývojová psychologie. Praha: Portál, 2000.

Požadavky

- skupinový referát dle požadavků vyučujícího- 80% účasti na semináříchStudenti studující v zahraničí vypracují seminární práci, jejíž téma bude stanoveno po dohodě s vyučujícím.

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.