Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychol. pro učit. 2. st. ZŠ (KPE / PP2S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PP2S - Pedagogická psychol. pro učit. 2. st. ZŠ, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět zkoumání pedagogické psychologie, schéma biologické a sociokulturní determinace vývoje a chování. Vývoj a výchova, zrání a učení, druhy učení (senzomotorické, verbální, pojmové a učení řešením problému).2, Zákony řízeného lidského učení (motivace, zpětné vazby, transferu a opakování) a zákony sociálního učení. Podmínky učení související se žákem (studentem), učitelem a učivem. Pozice žáka (studenta) vzorného, přijatelného, problémového a handicapovaného, role spolužáka.3. Učení a motivace, kognitivní, sociální a výkonové potřeby, učení, transfer a interference. Psychologické zvláštnosti metod výchovného působení. Příčiny neprospívání žáka (studenta) podmínění: žákem (studentem), osobností učitele, jeho rodinou a školou.4. Vliv školy na rozvoj poznávacích procesů, strategie uvažování. Normy chování a jejich význam ve školní práci. Práva žáků (studentů), učitelů a rodičů. Kognitivní a sociální psychologie žáka (studenta), vývoj myšlení, metakognice, zpracování informací a řešení problémů, paměť a učení, úloha pozornosti.5. Psychologické aspekty zkoušení, hodnocení a klasifikace učebních výkonů. Principy a funkce zkoušení a hodnocení. Předzkouškové a zkouškové stavy (tréma a strach ze zkoušení).6. Psychologie výchovy, předmět a metody. Globální výchova, principy globálního učení, škola v XXI. století, globální učitel, globální žák (student).7. Osobnost učitele, vztahy učitele a žáka (studenta). Vlastnosti, požadavky, motivace, autorita, interakce učitel - žák (student), kooperace a zpětná vazba.

Literatura

Macek, P.:. Adolescence. Praha: Portál, 1999. Pike, G., Selby, D.:. Globální výchova. Praha: Grada, 1994. Sternberg, R. L.:. Kognitivní psychologie. Praha: Karolinum, 2001. Nakonečný, M.:. Lexikon psychologie. Praha: Vodnář, 1995. Nakonečný, M.:. Motivace lidského chování. Praha: Academia, 1996. ĎURIČ, L., GRÁC, J., ŠTEFANOVIČ, J. Pedagogická psychológia. Bratislava : Jaspis, 1998. DAŘÍLEK, P., KUSÁK, P. Pedagogická psychologie - A. Olomouc : PdF UP, 1998. DAŘÍLEK, P., KUSÁK, P. Pedagogická psychologie - B. Olomouc : PdF UP, 2001. Hrabal, V. Pedagogicko psychologická diagnostika žáka. Praha : SNP, 1989. Kačáni, V., Kačániová, L.:. Psychológia pre učiteľov. Bratislava: SNP, 1992. Atkinson, R. L. a kol.:. Psychologie. Praha: Portál, 2003. Čáp, J., Mareš, J.:. Psychologie pro učitele. Vágnerová, M.:. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha: Karolinum, 1997. Fontana, D. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 1997. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 1999. LAŠEK, J. Sociálně psychologické klima školních tříd a školy. Hradec Králově: Gaudeamus, 2001. Mareš, J., Křivohlavý, J.:. Sociální a pedagogická komunikace ve škole. Praha: SNP, 1990. Mareš, J.:. Styly učení žáků a studentů. Praha: Portál, 1998. Mlčák, Z.:. Vybraná témata psychologie pro učitele. Ostrava: FF OU, 1999.

Požadavky

K udělení zápočtu student prezentuje seminární práci v rozsahu 3-5 stran (A4) na vybrané téma po dohodě s vyučujícím s využitím minimálně jedně monografie. (Aktivní účast v diskusi, docházka na cvičení 80%.)Požadavky na zkoušku:Prokázat teoretické znalosti a jejich praktickou aplikaci ve vztahu k žákům (studentům). Předmět seznamuje s ústřední problematikou studijního oboru, výchovou a vzděláváním žáků (studentů) v rámci školní práce. Nabyté poznatky budou moci absolventi promítat do výchovného a vzdělávacího procesu.Zkušební okruhy budou také zahrnovat primární okruhy ze sociální psychologie.Studenti studující v zahraničí vypracují seminární práci, jejíž téma bude stanoveno po dohodě s vyučujícím.

Garant

PhDr. Ivan Pavlas, PhD.