Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (KPE / PRPSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PRPSR - Psychologie rodiny, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem rodina, základní funkce rodiny, vývoj a proměna současné rodiny.2. Vztahy a procesy v rodině. Rodinné subsystémy, vývoj vztahů mezi sourozenci. Patologické pojetí rovnováhy v rodině.3. Výchovné styly a rodinné role - vliv způsobu výchovy na dítě. Hádky, konflikty a rozvod.4. Rodina s předškolním dítětem. rodinné rituály, mýty a jejich význam.5. Rodiny s postiženým dítětem. Vliv postižení na jednotlivé členy rodiny, možnosti pedagogicko-psychologické pomoci těmto rodinám.6. Neúplné rodiny, rodiny se zanedbávaným, deprivovaným a týraným dítětem.

Literatura

Plaňava, I.:. Spolu a každý sám. Praha: Lidové noviny, 1998. &. Matějček,Z.: Rodiče a děti. Praha: Avicenum 1986 Matějček,Z.: Rodina vlastní, nevlastní a náhradní. Praha: Portál 1994 Matoušek,O.: Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Avicenum 1993 Satirová,V.: Kniha o rodině. Praha: Práh 1994 Dunovský,J., Dytrych,Z., Matějček,Z.: Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada 1995. &, &. Sobotková, I.:. Psychologie rodiny. Praha: Portál, 2001. Gjuričová, Š., Kubička, J. Rodinná terapie. Praha: Grada, 2003. Vágnerová, M.:. Vývojová psychologie. Praha: Portál, 200.

Požadavky

- 80% docházka- aktivní plnění úkolů dle požadavků vyučujícího- seminární práce na domluvené téma

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.