Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zdraví (KPE / PRPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PRPZ - Psychologie zdraví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie zdraví, teoretický průřez předmětem, pojem zdraví-nemoc. Zdraví a kvalita života.2. Duševní hygiena, stres a jeho působení na zdravotní stav. (Stres - životní, pracovní a školní zátěž. Teorie stresu. Stres a zdraví. Stres u dítěte školního a předškolního věku. Učitel(ka) a pracovní zátěž.)3. Souvislosti imunitního systému a psychologických jevů, psychosomatika.4. Strategie zvládání životních těžkostí, vztah sociální opory ke zdraví. Praktický nácvik metod.5. Negativní jevy současnosti - kouření, drogy, alkohol, obezita.6. Syndrom vyhoření (burn-out) - jeho příznaky, diagnostika, prevence.

Literatura

Míček, L. Duševní hygiena. Praha: SNP, 1986. Křivohlavý, J. Jak zvládat stres. Praha: Grada, 1994. Kratochvíl, S.:. Jak žít s neurózou. 2. vyd. Praha: Avicenum, 1988. &. Křivohlavý,J.: Psychologie zdraví. Praha : Portál 2001 Vašina,B.:Psychologie zdraví. Ostrava: OU 1999 Hladký,A. a kol.:Zdravotní aspekty zátěže a stresu. Praha: UK 1993 Mohapl,P.: Úvod do psychologie nemoci a zdraví. Olomouc: UP 1992 Baštecký,J., Šavlík,J., Šimek,J.: Psychosomatická medicína. Praha: Grada 1993 . &, &. Zvolský, P. a kol. Obecná psychiatrie. Praha : Karolinum, 1998. Křivohlavý, J.:. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2001. Fontana, D.:. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 1997. Plante, G. T.:. Současná klinická psychologie. Praha: Grada, 2001. Řehulka, Řehulková:. Učitelé a zdraví I.-IV. 2003. Baštecká, B. Základy klinické psychologie. Praha: Portál, 2003. Kratochvíl, S.:. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 2000.

Požadavky

- 80% docházka,- aktivní plnění úkolů dle požadavků vyučujícího,- esej na téma "Daří se mi využívat poznatků z Psychologie zdraví v běžném životě?"; nápady a podněty k vylepšení semináře (minimálně 2 stránky formátu A4)Studenti studující v zahraničí vypracují seminární práci, jejíž téma bude stanoveno po dohodě s vyučujícím.

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.