Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (KPE / PS1S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PS1S - Sociální psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kontexty sociální interakce. Fyzické, sociální a kulturní aspekty, sociální identita, Jáství.2. Postoje. Koncept postojů, změna a měření postojů. Předsudky a stereotypy. Atribuční teorie.3. Senzitivita - zvyšování citlivosti k pocitům druhých lidí. Základní emoce, afekty a nálady, poruchy emocí. Vnímání druhých lidí (interpersonální přitažlivost a vztahy).4. Komunikace. Verbální a neverbální aspekty komunikace; Transakční analýza.5. Konflikty a spolupráce. Teorie agrese, altruismus, konformita, skupinové procesy, vůdcovství.6. Asertivita. Umění říkat "ano" a "ne" (prosazování oprávněného požadavku, odmítání); vyjadřování vlastních pocitů.

Literatura

&. HAYESOVÁ, N.: Základy sociální psychologie. Praha. Portál 1998. KŘIVOHLAVÝ, J.: Já a ty. Praha, Avicenum, 1986 LEWIS, D.: Tajní řeč těla. Victoria Publishing 1995 ŘEZÁČ, J.: Sociální psychologie. Brno, Paido 1999 ŠIMÍČKOVÁ ČÍŽKOVÁ, J.: Přehled sociální psychologie. Olomoucv, UP 2001 VYBÍRAL, Z.: Psychologie lidské komunikace. Praha, Portál 2000 VÝROST, J. SLAMÉNÍK, I.: Sociální psychologie. Prha, ISV 1997. . &, &. Portmannová, R. hry pro posílení psychické odolnosti. Praha: Portál, 2001.

Požadavky

80% docházka v seminářích, esej na téma "Daří se mi využívat poznatků ze sociální psychologie v běžném životě?"; nápady a podněty k vylepšení semináře (minimálně 2 stránky formátu A4), zápočtový test.

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.