Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti (KPE / PSOS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSOS1 - Psychologie osobnosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Osobnost jako téma psychologie: přístupy zkoumání, pojetí a vymezení psychologie, biologická a sociokulturní deteminace, bazální a modální osobnost.2. Vznik a vývoj vědomí "já": tělové a sociální "já", jáství a jeho utváření, struktura osobnosti, vlastnosti, schopnosti, rysy, temperament, postoje.3. Motivace lidského chování: dynamika osobnosti, pudy, potřeby, zájmy, hodnoty, ideály, kognitivní styl, zpracování a organizace informací.4. Typologická charakteristika osobnosti: konstituční typologie, vrstvy a faktory, osobnost integrovaná, "big five factors", model basic id, vývoj morálky a charakteru.5. Inteligence rozumová a emoční: podstata, druhy, faktory a měření inteligence, tvořivost, prvky a její možnosti rozvoje.6. Vývoj a utváření osobnosti: etapy a životní krize, obranné mechanismy a strategie zvládání života.

Literatura

Čáp, J., Mareš, J.:. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. Jung, C. G. Analytická psychologie - její teorie a praxe. Praha: Academia, 1993. GARDNER, H. Dimenze myšlení. Praha : Portál, 1999. Goleman, D.:. Emoční inteligence. Praha: Columbus, 1997. NAKONEČNÝ, M. Lexikon psychologie. Praha : Vodnář, 1995. Nakonečný, M.:. Lidské emoce. Praha: Academia, 2000. Kopřiva, K.:. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1999. Nakonečný, M.:. Motivace lidského chování. Praha: Academia, 1996. Coan, R. W. Optimální osobnost a duševní zdraví. Praha: Portál, 1999. Křivohlavý, J. Pozitivní psychologie. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-835-X.Smékal, V.:. Pozvání do psychologie osobnosti. Brno: Barister a Principal, 2002. Drapela, V. J.:. Přehled teorií osobnosti. Praha: Portál, 1997. Atkinson, R. L. a kol.:. Psychologie. Praha: Portál, 2003. Fürst, M.:. Psychologie. Olomouc: Votobia, 1997. Hoskovec, J.:. Psychologie. Praha: Triton, 2002. Heidbrink, H.:. Psychologie normálního vývoje. Praha: Portál, 1999. Nakonečný, M.:. Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 1995. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2003. Frankl, V. E. Vůle ke smyslu. Brno: Cesta, 1997. ISBN 80-85 139-63-2.Kohoutek, R. Základy užité psychologie. Brno: Cerm, 2002.

Požadavky

Základní znalosti termilogie z psychologie osobnosti. Pro udělení zápočtu student písemně vypracuje a přednese na cvičení referát (esej), týkající se tématických okruhů (přednášek). Témata referátů (cvičení) budou zadána jmenovitě na prvních dvou cvičeních. (Aktivní účast v diskusi, docházka 80%).K vykonání zkoušky je zapotřebí zvládnutí obsahu tématických celků a orientace v pojmových kategoriích s možnostmi doplňování příkladů ze života.

Garant

PhDr. Ivan Pavlas, PhD.

Vyučující

PhDr. Ivan Pavlas, PhD.