Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie obecná a vývojová (KPE / PSYOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSYOV - Psychologie obecná a vývojová, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy psychologické terminologié zaměřené na poznávání duševního života člověka a jeho vývoj.Předmět psychologie a základních směrů - hlubinná psychologie, behaviorismus, humanistická psychologie.Pojetí osobnosti v psychologii a její geneze.Duševní výkonnost - kognitivní procesy, rozumové schopnosti, inteligence.Motivační aktivita a její zaměřenost.Duševní vývoj - zákonitosti, činitelé, periodizace.Období dětství - stadia duševní závislosti, autonomie a iniciativy.Školní zralost a učení. Psychologické problémy ve škole.Dospívání a hledání osobní identity.Duševní změny v dospělosti. Dospívání a dospělost.Integrita duševního života ve stáří. Dětství a stáří.

Získané způsobilosti

Student získá:- orientuje se v odborné psychologické terminologii zaměřené na poznávání duševního života člověka,- osvojuje si znalosti o duševní výkonnosti,- interpretuje citový život člověka,- identifikuje motivační aktivitu člověka,- předvídá duševní vývoj člověka (ontogeneze) od narození do dospělosti,- respektuje determinaci vývoje, zákonitosti vývojových změn, vývojovou periodizaci a charakteristiku jednotlivých vývojových období.

Literatura

Šimíčková-Čížková, J. Osobnost a její rozvoj. Ostrava: OU, 2008. Šimíčková-Čížková, J. Poznávání duševního života člověka. Olomouc: UP, 2003. ČÍŽKOVÁ, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2002. Hartl, P., Hartlová, H. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2000. ISBN ISBN 80-7178-303-.ČAČKA, O. Psychologie. Brno: Doplněk, 1997. Nakonečný, M. Psychologie osobnosti. Praha : Academia, 1995. Čáp, J., Mareš, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2007. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha: Karolinum, 1999. Langmeier, J., Krejčířová, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada, 1994. ISBN 80-7169-185-X.PAULÍK, K. Základy obecné psychologie. Ostrava: OU, 1998.

Požadavky

Zkouška.

Garant

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.