Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie II. (KPE / PSYR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSYR2 - Psychologie II., Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Formování osobnosti v rámci biologické a sociokulturní determinace. Genotyp a tenotyp, osm etap lidského života, vývojové úkoly a rozpory dospívajících.2. Socializace osobnosti: kategorie, formy, druhy a způsoby, psychické potřeby dítěte, zákony sociálního učení, výchovné styly, sociální zralost, vývoj sebeuvědomění, sociokulturní vlivy, příčiny neúspěšné socializace.3. Jedinec v sociální skupině: vymezení, charakteristika, klasifikace, struktura a typologie, role, pozice, status, kooperace a rivalita, struktura skupiny, sociální motivace člověka, potřeba uznání a prestiže.4. Sociální kognice, postoje, mýty a předsudky: percepce sociální reality, empatie, afiliace, chování pasivní, agresivní a asertivní, postoje, mýty a předsudky v lidském vědomí, stereotypy, persuase.5. Komunikace neverbální a verbální: řeč těla, charakteristika nonverbálních projevů, mimika, gestika, haptika, posturologie a proxemika, jazyk a vedení dialogu, komunikační styly, řečnické triky, konstruktivní hádka, manipulativní chování a zdravé sebeprosazování.6. Sociální chování ve skupinách: prosociální chování, tolerance, solidarita, psychologie násilí, mobbing a bossing, šikana (obtěžování), člověk v davu, panika, destrukce a vandalismus.7. Metody sociální psychologie: pozorování, rozhovor, dotazník, sociometrie, postojové škály, sématický diferenciál, objektivita, validita a reliabilita, výzkumný projekt. Užití výsledků zkoumání v praxi.

Získané způsobilosti

Ovládá základní psychologickou terminologii.Aplikuje získané kompetence - uvažování v psychologických souvislostech.Získává schopnost samostatně aplikovat získané poznatky na praktické činnosti.Osvojuje si znalost hlavních psychologických směrů a teorií.Kombinuje základní informace o psychologických funkcích, procesech a názorech na fungování psychiky.

Literatura

Křivohlavý, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha, 1988. Honey, P. Tváří v tvář. Praha: Grada, 1997. Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie I. Praha: Portál, 1998. Novák, T., Kudláčková, Y. Asertivní žena. Praha: Grada, 2000. Křivohlavý, J.:. Já a ty. Praha: Avicenum, 1986. Plaňava, I.:. Jak to spolu mluvíme. Brno: MU, 1996. Janoušek, J. Metody sociální psychologie. Praha: SPN, 1986. Čížková, J.:. Přehled sociální psychologie. Olomouc: PdF UP, 2001. Hrabal, V., Man, Z., Pavelková, I.:. Psychologické otázky motivace ve škole. Praha: SNP, 1989. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: IVS, 1997. Čáp, J., Mareš, J.:. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. Thiel, E. Řeč lidského těla prozradí více než tisíce slov. Bratislava: Egma, 1994. HARTLEY, M. Řeč těla v praxi. Praha: Portál, 1998. Výrost, J., Slaměník, I.:. Sociální psychologie. Praha: IVS, 1997. Řezáč, J.:. Sociální psychologie. Brno: Paido, 1998. Nakonečný, M.:. Sociální psychologie. Praha: Academia, 1999. Nevřala, J.:. Sociální psychologie pro učitele. Ostrava: FF OU, 1996. Helus, Z.:. Sociální psychologie pro učitele I. Praha: UK, 1992. Křivohlavý, J.:. Tajemství úspěšného jednání. Praha: Grada, 1995. Lewis, D. Tajná řeč těla. Praha: Grada, 1997. Vágnerová, M.:. Variabilita a patologie lidské psychiky. Praha: Portál, 1999. Mlčák, Z. Vybrané kapitoly z psychologie manželství a rodiny. Ostrava: FF OU, 1996. Hayesová, N. Základní sociální psychologie. Praha: Portál, 1999. Kohoutek, R.:. Základy užité psychologie. Brno: Cerm, 2002.

Požadavky

K udělení zápočtu student písemně vypracuje a přednese na cvičení referát (esej) týkající se tématických okruhů (přednášek). témata referátů (esejí) budou zadána jmenovitě na prvních dvou cvičeních. (Aktivní účast v diskusi, docházka 80%.) Při zkoušce student prokáže základní teoretické znalosti z psychologie obecné, osobnosti a sociální se zaměšřením na sociokulturní vývoj člověka.Požadavky na zkoušku:Prokázat teoretické znalosti a jejich praktickou aplikaci ve vztahu k žákům (studentům). Předmět seznamuje s ústřední problematikou studijního oboru, výchovou a vzděláváním žáků (studentů) v rámci školní práce. Nebyté poznatky budou moci absolventi promítat do výchovného a vzdělávacího procesu.Zkušební okruhy budou také zahrnovat primární okruhy ze sociální psychologie.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Vyučující

PhDr. Ivan Pavlas, PhD.