Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie pro učitele 1 (KPE / PSYU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSYU1 - Psychologie pro učitele 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy, možnosti aplikace psychologických poznatků ve výchově a vzdělání.2. Psychologické metody poznávání osobnosti dítěte.3. Proces učení, teorie učení, druhy učení, zákonitosti učení, činitelé ovlivňující proces učení, charakteristika senzomotorického, pojmového a sociálního učení.4. Děti s výukovými obtížemi.5. Inteligence - modely, měření, rozdíly mezi pohlavími, inteligence a sociálně-ekonomické činitele.6. Školní zralost, tvořivost a možnosti jejího rozvoje.7. Osobnost učitele a jeho profesní vývoj. Psychologická způsobilost, vlastnosti osobnosti. Sociální role, status učitele. Sebevýchova a sebepoznání učitele.8. Osobnost žáka.9. Psychohygiena v práci s předškolními dětmi. Zátěžové situace v předškolním věku. Psychologická zátěž a stres.10. Zátěž v učitelské profesi, frustrace, stres a burn-out syndrom. Zvládání zátěže, režim práce a odpočinku.11. Psychologický rozbor výchovných obtíží - lhaní, podvody, neposlušnost, agresivní chování, konflikty a jejich řešení.12. Dětská psychiatrie - emoční poruchy a poruchy chování v dětství.13. Psychické nemoci a poruchy, jejich stabilizace psychofarmaky a následný viliv na výchovně-vzdělávací činnosti.

Získané způsobilosti

Ovládá základní psychologickou terminologii.Aplikuje získané kompetence - uvažování v psychologických souvislotech.Získává schopnost samostatně aplikovat získané poznatky na praktické činnosti při práci učitele.Osvojuje si znalost hlavních psychologických směrů a teorií.Kombinuje základní informace o psychologických funkcích, procesech a názorech na fungování psychiky.

Literatura

ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2003. Výrost, J., Slaměník, I. Sociální psychologie. Praha : ISV, 1997. Hayesová, N. Základy sociální psychologie. Praha : Portál, 2003. Portmannová, R. Hry pro posílení psychické odolnosti. Praha : Portál, 2001. Křivohlavý, J. Já a ty. Praha : Avicenum, 1986. Vybíral, Z.:. Psychologie lidské komunikace. Praha : Portál, 2000. Řezáč, J. Sociální psychologie. Brno : Paido, 1999. Lewis, D. Tajná řeč těla. Praha : Victoria Publishing, 1995.

Požadavky

Aktivní účast a přístup v diskusi probíraných témat, docházka do seminářů 70%. Zápočet bude udělen na základě docházky a napsání zápočtového testu s úspěšností min. 80%.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.PhDr. Radim Badošek, Ph.D.