Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zdraví (KPE / PSZNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSZNK - Psychologie zdraví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem zdraví a jeho duležitá vymezení2. Psychosomatika, prevence, podpora zdraví, behaviorální medicína, psychohygiena a hygiena3. Zátež a stres, teorie a terminologie4. Psychika a zdraví, mechanismy a souvislosti5. Obrana, coping, resilience a zvládání záteže - stresu6. Protektivní a rizikové faktory zdraví 1, chování typu A/B, alexithymie, sociální opora7. Protektivní a rizikové faktory zdraví 2, hardiness, SOC, vysvetlovací styl, životní události8. Zátež a stres ve škole9. Kvalita života a zdraví10. Psychologie zdraví a podpora zdraví - projekty podpory zdraví11. Syndrom vyhoření - burnout12. Pracovní zátež, jeho zdroje a intervence13. Teorie a techniky zvládání zátežeCvicení:1. Metody zjištování kvality života2. Metody zjištování sociální opory3. Psychická zátež a odolnost4. Strategie zvládání stresu5. Prevence vyhoření6. Hodnocení úrovně všeobecného zdraví

Získané způsobilosti

Student získává:- znalosti o biopsychosociálních faktorech ohrožující zdraví - orientaci v salutorech - zdraví upevňujících aktivit- schopnost aplikovat zásady duševní hygieny - obeznámenost s metodami ke zjišťování kvality života, sociální opory, měření psychické zátěže a odolnosti a strategie zvládání stresu.

Literatura

Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha : Portál, 2001. VAŠINA, B. Psychologie zdraví. Ostrava : PdF OU, 2008. Kebza, V. Psychosociální determinanty zdraví. Academia, 2005. Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Praha: Avicenum, 2002. HOŠEK, V. Psychologie odolnosti. Praha: Karolinum, 2003. Koukola, B., Mareš, J. Psychologie zdraví a kvalita života. Brno: MSD, 2007. Mareš, J. Sociální opora u dětí a dospívajících, I., II., III. Hradec Králové: Nuclens, 2001.

Požadavky

Požadavky na ústní zkoušku: osvojení si znalostí z dvanácti okruhů probírané látky na přednáškách a šesti témat praktických cvičení. Odevzdání semestrální práce v rozsahu a kvalitě stanovené vyučujícím.

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.PhDr. Bohumil Vašina