Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti (KPE / RPSYO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / RPSYO - Psychologie osobnosti, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení studentů s vnitřní organizací duševního života člověka, její biologickou a sociokulturní determinací a základními teoriemi, které vysvětlují její genezi.1. Chápání pojmu osobnost v psychologii, biologická a sociokulturní determinace osobnosti.2. Geneze osobnosti - vznik a vývoj vědomí Já.3. Struktura osobnosti, utváření psychických procesů a vlastností. Vnitřní uspořádání duševního života jedince.4. Temperamentové aspekty osobnosti - faktory emocionality.5. Kognitivní aspekty osobnosti - obsah a průběh poznávání.6. Motivace a zaměření osobnosti.7. Dynamická funkce osobnosti - Ego. Obranné mechanismy k zajištění pozitivní identity Já.8. Pojetí osobnosti hlubinnou psychologií. Analýza osobnosti se zaměřením na dětství.9. Pojetí osobnosti behaviorální psychologií. Analýza osobnosti se zřetelem na učení a aktuální situaci jedince.10. Pojetí osobnosti humanistickou psychologií. Přístup k problematice lidské existence a hledání smyslu života.

Získané způsobilosti

- orientuje se ve znalostech vlastností, které utvářejí strukturu a dynamiku osobnosti člověka- aplikuje teoretické přístupy psychologie osobnosti- ovládá dovednosti v určování profilujících vlastností osobnosti z chování člověka- zdá kompetence pedagogicko psychologického působení na studenty

Literatura

DRAPELA, V. Přehled teorií osobnosti. Praha: Portál, 1997. SMÉKAL, V. Pozvání do psychologie osobnosti. Brno : Brister a Principal, 2002. HARTL, M., HARTLOVÁ, H. Psychologický slovník. Praha: Portál, 1997. CHALUPA, M. Psychologie dnes a zítra. Brno: Litera, 2007. NAKONEČNÝ, M. Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 1997.

Požadavky

Zkouška.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

PhDr. Lucia Lacková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lucia Lacková, Ph.D.