Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná psychologie (KPE / SNAPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SNAPS - Aplikovaná psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sebepoznávání - diagnostika vlastních schopností a psychických vlastností.2. Aplikace kognitivní psychologie v praxi - efektivní způsoby získávání a zpracovávání informací.3. Time management, prokrastinace, racionální čtení.4. Možnosti zlepšování paměťového výkonu.5. Stres - psychofyziologické souvislosti.6. Stres - diagnostika a možnosti jeho zvládání, neurotechnologie.7. Aplikace teorie motivace v praxi - motivování jedinců.8. Strategie v jednání s dětmi a dospívajícími.9. Zásady efektivní komunikace.10. Možnosti zvládání interpersonálních konfliktů.11. Řešení krizových situací - jednání s problémovými klienty.12. Řešení krizových situací - jednání s agresivním klientem.13. Posuzování věrohodnosti sdělení klienta na základě analýzy verbálních a neverbálních projevů chování.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí svou schopnost reflexe a sebereflexe.Zdokonaluje se v oblasti sebepoznávání.Analyzuje své vlastní způsoby zpracovávání informací.Získá dovednosti v oblasti time managementu.Naučí se efektivněji zpracovávat informace, lépe využívat procesy paměti.Pochopí psychofyziologické zákonitosti, které se uplatňují v organismu při stresové a relaxační reakci.Zlepšuje se ve schopnosti poznávání druhých lidí.Zdokonalí se v komunikačních dovednostechNacvičí si alternativní způsoby řešení a zvládání interpersonálních konfliktů.

Literatura

HAYES, N. Aplikovaná psychologie. Praha : Portál, 2003. Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie II. Praha: Grada, 2001. BAŠTECKÁ, B. A KOL. Klinická psychologie v praxi. Praha : Portál, 2003. Gabura, J., Pružinská, J. Poradenský proces. Praha:Sociologické nakladatelství, 1995. Sikorová, Z., Biolek, M. a kol. Praktické problémy vysokoškolské výuky. Ostrava: VŠB-TU, 2007. Šimíčková-Čížková, J. a kol. Psychologie v práci s lidmi. Ostrava: PdF OU, 2004. Kuneš, D. Sebepoznání. Praha: Portál, 2009. Kohoutek, R. Základy užité psychologie. Brno: Cerm, 2002.

Požadavky

Minimální účast na seminářích - 80%.Aktivní přístup na seminářích, diskuse o probíraných tématech. Vypracování seminární práce v rozsahu dvou normalizovaných stran na téma: "Jak mi v životě pomohla psychologie".Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

Mgr. Marek Biolek