Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikační techniky (KPE / SNKTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SNKTE - Komunikační techniky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunikace jako forma vzájemného dorozumívání. Sdělování informací a významů. Tématické a interpretační linie komunikace.2. Formy lidské komunikace a její struktura. Komunikace jako faktor lidské stability.3. Neverbální komunikace - mimika, haptika, proxemika, posturologie, kinezika, paralingvistika.4. Verbální komunikace. Řeč, obsahová analýza, rozhovor, vyprávění, jednání.5. Komunikační styl - konvenční, konverzační, operativní, intimní.6. Vztahový rámec rozhovoru - dialog, monolog, obsah, otázky.7. Psychologické ladění komunikace - transakční analýza.8. Asertivní vedení komunikace, asertivní techniky.9. Komunikace při jednání s neslyšícími, nevidomými, tělesně a mentálně postiženými.10. Komunikace s agresivními, úzkostnými, depresivními a jinak alterovanými. Komunikace ve vztahu k věku.Cvičení:Pozorování a rozbor neverbálních prvků komunikace, umění klást otázky, členění rozhovoru, dialog, nácvik komunikace s handicapovaným člověkem, nácvik transakční analýzy - dítě, dospělý, rodič, nácvik asertivních technik, vytváření pozitivních emocí v rámci komunikace, poznávání lidí po hlase.

Získané způsobilosti

Důraz je kladen na ukázkách atypických komunikačních technikNácvik problémových situací v diádě žák x učitel, učitel x rodič, třída x učitel, žák x třídaLikvidace negativní atmosféry (klimatu) třídyVytváření pozitivního pracovního ladění ve skupiněUmění vedení skupiny

Literatura

Novák, T. Asertivně do života, 2. vyd. Praha: Grada, 1998. Křivohlavý, J. Já a ty. Praha: Avicenum, 1986. Honzák, R.:. Komunikační pasti v medicíně, 2. vyd. Praha: Galén, 1993. VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, 1990. Vybíral, Z. Psychologie komunikace. Praha: Portál, 2005. Vybíral, Z. Psychologie mezilidské komunikace. Praha: Portál, 2000.

Požadavky

80% účast na cvičení a písemná práce na téma: Kladení otázek k určené problematice.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Bláha, CSc.doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.