Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psych. probl.osob se zrakovým postižením (KPE / SNOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SNOZP - Psych. probl.osob se zrakovým postižením, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Oftalmologické základy. Zrakové vady, nejčastější diagnózy očních vad a nemocí v dětském věku i v dospělosti. Rozdělení zrakových vad dle stupně vidění.2. Ztráta zraku v raném věku a reakce rodičů na diagnózu dítěte s postižením. Specifika zrakového postižení u dítěte.3. Ztráta zraku v dospělosti. Ztráta zraku a změna osobnosti. Tradiční a alternativní model rehabilitace po ztrátě zraku.4. Nácvik praktické pomoci lidem se zrakovým postižením.5. Postoje a předsudky. Nejčastější mýty a realita o lidech se zrakovým postižením.6. Systém služeb pro děti a dospělé se zrakovým postižením v ČR. Pomůcky.

Získané způsobilosti

Získává dovednost účinně mezilidsky pomoci člověku se zrakovým postižením.Rozvíjí a osvojuje si komunikační dovednosti.Osvojuje si zásady komunikace s člověkem se zrakovým postižením.Orientuje se v psychologické problematice dopadů ztráty zraku na člověka jehož tato událost postihla a dopadů na jeho okolí.

Literatura

Čálek, O. Jak pomoci při oslabení nebo ztrátě zraku?. Praha: SI, 1987. VÁGNEROVÁ, M. Oftalmopsychologie dětského věku. Praha: Karolinum, 1995. ISBN 80-7184-053-X.Vágnerová, M., Hadj-Mousová, Z., Štech, S. Psychologie handicapu. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2004. Kimplová, T. Ztráta zraku. Úvod do psychologické problematiky. 1. vydání. Ostrava: Repronis, 2010. ISBN 978-80-7368-917-9.Říčan, P., Krejčířová, D. a kol. Dětská klinická psychologie. 3. vyd. Praha: Grada Publishing, 1997. Květoňová-Švecová, L. Oftalmopedie. Brno : Paido, 2000. ISBN 80-85931-84.Ludíková, L., Maleček, M. a kol. Tyflopedie I - III. Olomouc: Rektorát UP, 1988. Nielsenová, L. Učení zrakově postižených dětí v raném věku. Praha : ISV, 1998. ISBN 80-85866-26-9.Čálek, O. Vývoj osobnosti těžce zrakově postižených. 2. vyd. Praha: SPN, 1989.

Požadavky

100% povinná docházka na blokovou výuku nebo v případě omluvené absence možnost:- absolvovat se studenty KS studia (KPE/WNOZP) nebo- vypracovat seminární práci v rozsahu 5-10 stran A4 na dohodnuté témaStudent musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Tereza Kimplová, Ph.D.