Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociální psychologie (KPE / SO1PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SO1PS - Základy sociální psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní témata:1. Člověk, společnost a kultura2. Identita a identity3. Jak prezentovat a jak se sebe-prezentovat4. Interpersonální vnímání5. Komunikace6. Manipulace a přesvědčování7. Postoje a sociální reprezentace, předsudky8. Sociální vliv, konformita a poslušnost9. Skupiny a skupinová dynamika10. Školní třída11. Vědecké a/nebo sociální poznávání + metody sociální psychologie12. Vztahy13. Historický vývoj sociální psychologieVolitelná témata: (pokud budeme mít čas; na přání studentů možná i další témata)* Psychologie dotazování* Řešení konfliktůPoznámka: Lektor si vyhrazuje právo na změnu témat i jejich pořadí. Ne všechna témata musí být probrána během přímé výuky.

Získané způsobilosti

Vycházejí z probíraných témat. Např.:Porozumění vlivu jedince na skupinu a naopak.Prohloubení schopnosti kriticky přemýšlet nad vědeckými a pseudovědeckými poznatky.Rozšíření repertoáru možností, jak působit na druhé lidi (např. na školní kolektiv) a jak rozpoznat a ubránit se manipulaci.Schopnost rozpoznat a mírnit následky předsudků.Umí řešit efektivně méně závažné konflikty mezi lidmi.

Literatura

Masaryk, R. Medzi človekom a ľudmi: Úvod do sociálnej psychológie (2. vyd.). 2013. HELUS, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. Praha : Grada, 2006. Zimbardo, P. G. Luciferův efekt. Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí. 2014. Mešková, M. Motivace žáků efektivní komunikací. 2012. Soukup, J. Motivační rozhovory v praxi. Heath, D., Heath, Ch. Proměna. 2011. Grogg, M. A., Vaughan, G. M. Social psychology. 2013. Myers, D., Abell, J., Sani, F. Social Psychology. 2014. Crips, R. J. Social Psychology : A Very Short Introduction. 2015. Wendy, S. R. Social psychology (2nd od.). Aronson, E. The Social Animal (1th ed.). 2011. Cialdini, R. B. Vliv. Síla přesvědčování a manipulace.

Požadavky

a) Účast na výuce Doporučená je úplná účast na přednáškách i seminářích. Toleruje se max. 2 × absence u seminářů. b) Aktivní přístup na hodináchNapř. diskutování, účast na skupinových aktivitách. Je možné se některých aktivit neúčastnit (pravidlo "STOP"), nicméně dlouhodobá neúčast ve více aktivitách znamená nesplnění předmětu (kritérium ANO/NE). Neaktivní studenti či studentky budou na svou "neaktivitu" průběžně upozorňováni.c) Domácí příprava na hodiny (povinná součást)Např. četba, plnění e-learningových úkolů (http://moodle.osu.cz). E-learning obsahuje povinné a nepovinné aktivity. Ty jsou odlišeny: [P] = povinná aktivita, [N] = nepovinná, ale vřele doporučená aktivita. Toleruje se nevypracování max. dvou povinných aktivit. Příkladné a kvalitní vypracování může pozitivně ovlivnit výslednou známku (zisk extra bodů). Klasifikace:Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno- průběžné testy: 3-4 průběžné mini-testy (50 % výsledné známky); povinná účast minimálně na dvou testech. - závěrečný test: obsah bude upřesněn na hodině (50 % výsledné známky); testují se zejména získané znalosti, schopnost tyto znalosti aplikovat či hodnotit; případně alternativní zakončení (bude upřesněno na konci semestru).- volitelné vypracování eseje: možnost zisku extra bodů a získání individuální zpětné vazby od lektora - cca 600 až 1000 slov (obsah bude upřesněn na hodině).

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.Mgr. Aleš Neusar, Ph.D.