Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociopatologické jevy ve škole (KPE / SPJVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SPJVS - Sociopatologické jevy ve škole, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Anamnéza a její význam2. Stereotypy,návyky, rituály3. Důsledky rodinného klimatu ve školním prostředí4. Vývoj a řízený pokrok u žáka, studenta5. Sociálně patologické jevy jako kompenzační důsledky6. Individuální agrese - její smysl, cíle, projevy7. Skupinová agrese - její smysl, cíle, projevy8. Šikana - smysl, cíl, řešení problému9. Vliv učitele na vývoj sociálně patologických jevů10. Projev psychického stavu učitele v chování žáků11. Řád a školní klima, atmosféra12. Rizika používání moderních technologií ve výuce13. Učitel jako vzor žáka

Získané způsobilosti

- umí vytvářet hypotézy, strategie vedoucí k analyzování sociopatologické situace- zvládá vedení jedince, dílem i skupinu osob, přes rizikové chování a jednání ke schopnosti náhledu a korekce.

Literatura

Říčan, P. Agresivita a šikana mezi dětmi. Praha : Portál, 1995. Svoboda, J. Praxe učitelů základních škol v prevenci sociopatologických jevů. Ostrava: OU, 2005. ISBN 80-7368-073-4.Vágnerová, M. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha : Portál, 1997. Dunovský, J., Matějček, Z., Dytrych, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Grada, 1995. Říčan, P., Krejčířová, D. a kol. Dětská klinická psychologie. 3. vyd. Praha : Grada Publishing, 1997. Selikowitz, M.:. Dyslexie a jiné poruchy učení. Praha : Grada, 2001. Reifová, S. F. Nesoustředěné a neklidné dítě ve škole. Praha : Portál, 2000. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 1998. Prochaska, J. O., Norcross, J. C. Psychoterapeutické systémy: průřez teoriemi. Praha : Grada Publishing, 1999. Weiss, P. Sexuální zneuživání. Pachatelé a oběti. Praha : Grada, 2001. Train, A. Specifické poruchy chování a pozornosti. Praha : Portál, 1997. Mlčák, Z. Základy psychopatologie. Ostrava : PdF OU, 2003.

Požadavky

Maximálně jedna neúčast na semináři během semestru.Ukončení předmětu: písemný test. (V průběhu testu není dovoleno opouštět místnost, komunikovat s ostatními a používat mobilní telefon. Na lavici je dovoleno mít pouze testový formulář, psací potřeby, příp. nápoj k občerstvení. V opačném případě můžete být z psaní testu vyloučeni a hodnocen jako "nesplnil", bez ohledu na správnost či nesprávnost zodpovězených otázek.) Podmínkou k udělení zápočtu a připuštění k závěrečnému testu je seminární práce vypracovaná dle zadaných kritérií a odevzdaná ve stanoveném termínu. Práce bude studentovi uznána až po jejím zhodnocení a odsouhlasení vyučujícím.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Jan Svoboda