Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - psychologie (KPE / VS2Z2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / VS2Z2 - SZZ - psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled poruch osobnosti: disociální, emočně nestabilní, závislá, úzkostná, paranoidní, schizoidní, anankastická, histriónská, narcistická, mytomanická, adekvátní profesionální pomoc.2. Poruchy chování: hyper a hypoaktivita, příznaky: multikauzální podmíněnost, zvýšená nebo snížená pohyblivost, dráždivost, pozornost.3. Impulzivita, labilita, unavitelnost, psychomotorika, nerovnoměrnost, distorze vnímání, formy: vzdor, negativismus, selektivní mutismus.4. Lhaní, krádeže, útěky toulání, šikana, delikvence, drogy, akcelerace psychosexuálního vývoje, možnosti v reparaci obtíží.5. Psychotická onemocnění: základní znaky psychózy (poruchy myšlení, jednání, emocí), schizofrenie: symplexní, hebefrenní, katatonní, , manio-depresivní, paranoidní.6. Základní pojmy psychoterapie, pojetí a přístupy různých škol (behaviorální, interpersonálně-korektivní, humanistická psychoterapie).7. Metody v psychoterapii: racionální, sugestivní, abreaktivní, tréninkové, psychoanalýza, interpersonálně korektivní, individuální psychoterapie.8. Skupinová psychoterapie: kolektivní, skupinové směry (analytický, transakční analýza, skupinová setkání).9. Formy psychoterapie: rodinná, muzikoterapie, psychogymnastika, psychodrama, arteterapie, ergoterapie.10. Osobnost terapeuta a pacienta, proměnné v terapeutickém vztahu, proměnné ve skupině.11. Indikace a kontraindikace psychoterapie, měření výsledků léčby, psychiatrická medikace.12. Diagnostika: osobnosti, intelektu, nadání, zájmů, schopností, poruch chování.

Získané způsobilosti

Student/ka zná teorii z oblasti psychologie v souvislostech a umí ji využít v modelových případech plynoucích z požadavků praxe. K vyjadřování používá psychologickou terminologii.

Literatura

Literatura uvedena u státnicových okruhů oboru.

Požadavky

Student/ka se osobně dostaví k vykonání ústní zkoušky a svou znalost teorie z oblasti psychologie prezentuje v propojení se získanými zkušenostmi z praxe před ustavenou komisí.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.