Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a pedagigická psychologie (KPE / XCSPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / XCSPP - Sociální a pedagigická psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení předmětu sociální a pedagogické psychologie, jeho smyslu a zařazení do systému ostatních věd o člověku.2. Socializace osobnosti, individuace v průběhu života a sociálních souvislostech.3. Sociální percepce a její omezení.4. Sociální interakce a následné souvislosti.5. Komunikace.6. Sociální skupiny, specifika, zákonitosti dynamiky.7. Metody výzkumu v sociální psychologii.8. Vnímání člověka a jeho determinace.9. Motivace, sociální potřeby a důsledky jejich nedosycenosti.10. Klima třídy, školy, společnosti v dopadu na proces vyučování.11. Učení - vymezení pojmu, mechanismy učení, druhy učení, učební styly, zapomínání.12. Osobnost učitele.13. Mentální hygiena žáků a učitelů, prevence vyhoření, ztráty zájmu o školní činnosti.

Literatura

Šimíčková-Čížková, J.:. Kompendium sociální a pedagogické psychologie. Ostrava: OU, 2004. PETTY, G. Moderní vyučování. Praha: Portál, 2002. Šimíčková-Čížková, J. Přehled sociální psychologie. Olomouc: UP, 2001. ČÁP, J. - MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. VÁGNEROVÁ, M. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha : UK, 2001. Fontana, D. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 2003. Hayesová, N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 1999.

Požadavky

Absolvování písemného testu před vlastní zkouškou z předmětu, absolvování ústní zkoušky.Zpracování dynamiky konkrétního třídního kolektivu, aplikace získaných informací a jejich následné začlenění do výuky - výsledky elektronickou (korespondenční) formou.

Garant

PhDr. Jan Svoboda

Vyučující

PhDr. Jan Svoboda