Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná psychologie pro učitele 1. st. ZŠ (KPE / XPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / XPO - Obecná psychologie pro učitele 1. st. ZŠ, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychologie jako vědní obor - předmět a význam psychologie, stručná historie a hlavní psychologické směry, základní pojmy, metody psychologického výzkumu.Obecná charakteristika psychiky - biologická, sociální a psychická determinace člověka, nervová soustava a její činnost.Psychické procesy a stavy - poznávací procesy, emoční a volní procesy, motivační procesy, stavy vědomí.Psychické vlastnosti - schopnosti, vlohy, nadání, inteligence, temperament, charakter, rysy osobnosti, zájmy, návyky a postoje.

Literatura

Nakonečný, M. Encyklopedie obecné psychologie. Praha : Academia, 1997. Helus, Z.:. Psychologie. Praha: Fortuna, 1999. Říčan, P.:. Psychologie osobnosti. Praha: SPN, 1986. Atkinsonová, R. L. a kol. Psychologie. Praha: Grada Publishing, 1997. Čížková, J.:. Poznáváme osobnost člověka. Olomouc: UP, 2000. Gillernová, I. a kol.:. Psychologie. Praha, 1994. Fürstová, M. Psychologie. Olomouc: Votobia, 1993. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2007. Nakonečný, M. Základy psychologie. Praha: Academia, 1998. Homola, M. a kol. Základy psychologie. Olomouc: FF UP, 1992.

Požadavky

Znalost základní psychologické terminologie, orientace v psychologických směrech. Krátká esej na téma související s probíranou látkou v rozsahu 1 - 2 stran A4.