Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psych. pro. učit. 1. st. ZŠ (KPE / XPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / XPP - Pedagogická psych. pro. učit. 1. st. ZŠ, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět a význam pedagogické psychologie - vymezení pojmu, vztah k jiným psychologických odvětvím, možnosti aplikace psychologických poznatků ve výchově a vzdělávání.2. Psychologie výchovy - výchova a její aktuální otázky, současné pojetí, výchova v činnostech - hra, učení, práce, výchvovné prostředky, způsoby a styly výchovy a jejich účinnosti.3. Vybrané otázky školní psychologie - učení ve školním kontextu, typy učení, žák v procesu učení, jeho motivace, tvořivost, vlastnosti osobnosti.4. Interakce učitel - žák - vzájemné očekávání, hodnocení, zkoušení, poznávání žáků učitelem, obtíže, chyby, možnosti ovlivnění chování žáka, žák a poruchy adaptace na školní prostředí.5. Školní třída jako sociální skupina - specifika školní třídy, klima školní třídy a jeho ovlivňování.6. Zvládání školní zátěže - psychosociální stres a faktory, které jej ovlivňují z pohledu žáka, psychosociální stres z pohledu učitele, strategie a styly zvládání zátěže.

Literatura

PASCH, M. a kol. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha : Portál, 1998. Hunterová, M.:. Účinné vyučování v kostce. Praha: Portál, 1999. SLAVÍK, J. Hodnocení v současné škole. Praha : Portál, 1999. ISBN 80-7178-262-9.VÁGNEROVÁ, M. Kognitivní a sociální psychologie žáka základní školy. Praha : UK, 2002. Dařílek, P., Kusák, P.:. Pedagogická psychologie. Olomouc: UP, 2000. Helus, Z. Pedagogická psychologie. Praha: UK PdF, 1993. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2007. Fontana, D. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 1997. Čáp, J.:. Psychologie výchovy a vyučování. Praha: Karolinum, 1993. Kolář, M. Skrytý svět šikanování ve školách. Praha : Portál, 2000. CANGELOSI, J. S. Strategie řízení třídy. Praha : Portál, 1994.

Požadavky

Orientace v problematice výchovy a vzdělávání.